Рашко Младенов разочарован от липсата на интерес за промяна в областта на културата

За разлика от другите служебни министри, които традиционно отчетоха успехите си в края на мандата, министърът на културата Рашко Младенов предпочете критичен подход към свършеното, насочвайки вниманието към хронични проблеми, които не са по силите на служебната власт.

На пресконференция във вторник Младенов обясни, че в краткия мандат се е стремил да действа оперативно предвид нуждите на отделни културни институти - "колкото е във възможностите и където може да се помогне".

Министърът изпълни обещанието да обяви конкурси във всички институти, които твърде отдавна и извън законовия срок се управляват от титулярни или временни директори.

Рашко Младенов с горчивина отбеляза липсата на интерес, обяснявайки, че на конкурса се явяват тези, които са се явили на предния, когато той е бил занулен, в смисъл, че нито един от тези кандидати не е спечелил тогава. Така например в Националния филмов център на трети пореден конкурс се явяват трима едни и същи кандидат; в Националния институт за недвижимо културно наследство кандидати са настоящият и.д. директор Даниела Динкова, която междувременно е в отпуск от три месеца, и "име, което ми е непознато", по думите на министъра. Показателен е случаят с Националния исторически музей, за чийто директор отново се кандидатира Божидар Димитров.

"Това показва, че няма сериозен интерес от хора, които искат промяна", заключи Рашко Младенов.

Обявените от служебния министър конкурси ще бъдат довършени (или не) от следващия редовен министър.

"Процедурите по приключването им завършиха преди 2-3 седмици. Законът не изисква време за провеждането им и реших да оставя това на следващото ръководство с постоянен мандат, за да не се повтори случката с конкурса за Софийската филхармония, проведен в последните дни от предишния министър", разясни Рашко Младенов.

Според последна информация от преговорите по съставянето на нов кабинет, в Министерството на културата най-вероятно ще се завърне Вежди Рашидов, чиято практика беше да заобикаля конкурсите и да назначава "временно изпълняващи длъжността директори до конкурс" и тези временни назначения се превърнаха почти във вечни.

Проблеми пречат да се преведат пари за Пловдив

Рашко Младенов освен това съобщи, че законови неуредици пречат да бъдат преведени вече осигурените пари за европейската столица на културата Пловдив, въпреки че мероприятията трябва да бъдат организирани до 2019 г. Все пак са намерени средства за спешни ремонти на 13 сгради в цялата страна, сред които Националната библиотека и Русенската опера.

Служебният министър посочи като успех това, че са разпределени средствата за капиталови разходи между 13 театъра, библиотеки и други културни центрове, чиито сгради от години се нуждаят от ремонт. В ход е подготовката за концертите, с които ще започне и завърши българското председателство на Съвета на ЕС.

Рашко Младенов обърна внимание, Министерството на културата всяка година е планирало суми в подкрепа на независимите театри, но те често остават неусвоени. За трите месеца на поста екипът на Младенов е провел и четирите сесии по тази програма и се очаква всеки лев да отиде по предназначение.

Нова методика за делегираните бюджети

Освен това е разработвана на нова методика за финансиране на театрите, която предвижда да отпадне принципа за разпределение на средства на база "билетче". Вместо това се предлага всеки културен институт да бъде разглеждан самостоятелно, в зависимост от това къде се намира, какъв е репертоарът и пр. и да се залага конкретна твърда сума, с която да се гарантира нормалната му работа. Дали обаче променената методика ще влезе в действие, зависи от новия министър.

Подкрепа за "Щурците" и ФСБ

Рашко Младенов съобщи още, че за пръв път в неговия мандат Министерството на културата е поело отговорност към по-специфичен жанр, като е помогнала финансово честването на два важни юбилея – 50 години "Щурците" и 40 години ФСБ, като е платила наема на двата им концерта в "Арена Армеец".

Паметниците на културата – заплетен възел

Покрай разрушаването на 110-годишната "Двойна къща" в центъра на София, доскоро паметник на културата, ресорният зам.-министър проф. Боряна Христова заяви, че министерството не е имало право да спре събарянето.

"Нямаме правна възможност да го направим. Предлагаме да се направят промени в законодателството, свързано с културното наследство", каза тя.

Рашко Младенов заяви, че проблемът касае най-вече сериозни недомислици в Закона за културното наследство, представляващи "заплетен възел, който не е лесно да се развърже".

Служебният състав на министерството не е подписвал нито една промяна на статут "паметник на културата", макар че такива опити е имало и от Копривщица, около тютюневите складове в Пловдив.

Рашко Младенов обобщи, че за тези три месеца се е сблъскал с много неща, които са отлагани във времето. "От 6 години се работи по една културна стратегия за България. Никой не пристъпва към реда, по който това трябва да стигне до парламента, за да се стигне до една истинска стратегия", каза той.

На въпрос какво би препоръчал на бъдещия министър, Рашко Младенов заяви: "Имаме различни естетики и разбирания за работата в това министерство - ако говорим за същия, който беше преди. Зависи кой ще дойде. Не знам какво да препоръчам, така че да се следва една линия, по която аз бих вървял. От имената, които се спрягат, аз не виждам хора, които биха работили по този начин. Вероятно има и други начини. Но освен това същественото е, че ще дойде човек, който ще има гръб и парламент за четири години".

Междувременно на официална церемония доц. Елена Иванова бе наградена от служебния министър на културата с почетния знак "Златен век" – печат на Симеон Велики, и с Грамота за високи творчески постижения и принос в развитието на българската култура. Доц. Елена Иванова е един от най-талантливите сценографи и костюмографи в съвременния български театър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?