Рашков: Главният секретар не бива да е слуга на прокуратурата

Бойко Рашков и новият главен секретар Петър Тодоров

Главният секретар на МВР не бива да допуска ведомството да е обслужващ персонал на прокуратурата и не бива да позволява да се поставя знак на равенство между протестиращи и престъпление като държавна измяна. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков при официалното представяне на новия главен секретар Петър Тодоров. Той бе назначен с президентски указ миналата седмица. Преди това Тодоров ръководеше пловдивската полиция.

Назначаването му начело на пловдивската дирекция стана, след като дирекция "Вътрешна сигурност" арестува шефа на Трето районно в града Самуил Хаджиев и полицая Атанас Качаков по подозрение, че са участвали в опит за кражба на стотици килограми марихуана и отвличане. След операцията бившият директор Йордан Рогачев излезе в болнични, а след това мястото му бе заето от Тодоров.

Обслужващ персонал

При представянето на Тодоров Рашков припомни, че по време на миналогодишните протести недоволни от правителството са били подслушвани в рамки на дело за преврат и въоръжено въстание. Прокуратурата мълча за това дело над 1 година, а наскоро обяви, че е повдигнала обвинения на бизнесмена Васил Божков, който според тях се опитвал да радикализира недоволството.

Рашков обаче твърди, че с оправданието за преврат са подслушвани стотици мирно протестиращи. Целият ресурс на МВР е бил на разположение на прокуратурата. Според министъра в операцията е била включена и дирекция "Вътрешна сигурност", която по закон би следвало да работи, само ако има съмнения за участие на полицай в престъпление.

"Всичко това, за да се постави знак постави знак на равенство между законно право на протест с дейността, която е класифицирана под заглавие измяна...Затова на нас ще ни трябва главен секретар, който няма да допусне служби на МВР да са обслужващ персонал на българската прокуратура", заяви Рашков.

Той обясни, че Тодоров има стаж и опит и не е от "калинките".

Приоритети

Първата задача ще е овладяването на горските пожари, каза Тодоров при първата си изява. Пожарната бе изправена пред сериозната задача да се справи със стотици пожари през последните дни. При борбата с пожара край санданското село Петрово загинаха двама лесничеи. Обстоятелствата около смъртта им все още са неизяснени, но техни близки заявиха, че загиналите са били пратени да гасят огъня необорудвани. По случая започна разследване.

"Виждате какво става през последните дни, това наистина е приоритетна задача", каза Тодоров.

Вторият приоритет е мигрантският натиск. През последните дни непрекъснато има съобщения за увеличаване на опитите за преминаване на границата. Според МВР това се дължи от една страна на топлото време. Преди няколко дени Рашков подчерта, че изтеглянето на силите на НАТО от Близкия Изток ще влоши ситуацията с миграционния натиск.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?