Рашков: Някои са готови да влязат във властта с цената на престъпление

И областният управител на Смолян разказа за натиск върху избиратели

сн.: БГНЕС, архив

"Огромно е желанието да се влезе във властта от някои, дори и с цената на престъпление".

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков ден след като обяви, че има множество сигнали за натиск върху избиратели в Смолянско. Според него тези процеси вероятно ще се задълбочават.

"Към представители на фирми с по-голям брой служители дори се поставя под въпрос оставането на работа на някои служители. Има притискане на български граждани от известни етноси със същата цел. Някой иска да управлява държавата, изкривявайки вота на хората", заяви той.

И областният управител на Смолян Стефан Сабрутев разказа за предизборен натиск върху граждани за кого да гласуват.

"Ежедневно при нас постъпват сигнали от различни краища на областта за натиск и за използване на служебно положение на различни държавни служители", каза той пред Нова тв.

Сабрутев даде и конкретен пример за натиск от чиновник на ръководен пост.

"Държавен служител притиска и заплашва свои подчинени или ползватели на услугата, че ако дадена партия не е на власт, те няма да получат дадената услуга", посочи областният управител.

"Знаете, че в Смолят дървата са важен фактор за отопление за зимата, особено в малките населени места. Хората обаче получават информация, че ако дадена политическа сила не е на власт, те повече няма да получават дърва. Общественото мнение се манипулира и хората са притискани по този начин", допълни той.

По думите му това не е купуване на гласове, но е въздействие върху хората в малко населено място, защото те се притесняват и ги е страх. Подобна практика не е и новост.

"Това не се случва за първи път от тези избори. То се случва по принцип през последните години на всички избори", каза Сабрутев.

По думите му случващото се доказва трудно, защото хората не искат да говорят и ги е страх, но въпреки това подават сигнали.

"Извършва се проверка по тях и когато дойде време се уведомяват и органите на реда", посочи областният управител на Смолян.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?