Рашков vs Найденов за шефския пост в следствието

Рашков vs Найденов за шефския пост в следствието

Петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са номинирали официално Бойко Рашков за директор на Националната следствена служба (НСлС). Кандидатурата му се подкрепя от Анелия Мингова (НДСВ), представителя на следствието Пламен Стоилов, Петър Стоянов (БСП), Галина Захарова (квота на съда) и Светлана Данова (БСП).

Бойко Рашков е бивш ръководител на следствието и бивш депутат от БСП.

Това е втората кандидатура за директор на НСлС, след като бе номиниран прокурорът от Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов, който се ползва с подкрепата на началника си Борис Велчев.

Борбата за поста ще се реши от съдийската квота в съвета. По всяка вероятност изслушването и гласуването на кандидатурите ще е в края на следващата седмица.

Междувременно съмненията за зависимост и на новия Висш съдебен съвет (ВСС) от политическата класа продължиха да се затвърждават, след като бившият председател на парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова бе избрана в четвъртък за лице на т.нар. правителство на съдебната власт.

С последното издание на Закона за съдебната власт (ЗСВ) от преди три месеца бе въведен поста “представляващ” на ВСС. Целта бе да се прекрати пасивното публично поведение на членовете на съвета и на органа като цяло след взимане на важни за системата решения. До този момент нямаше кой да поема публична отговорност за действията на съвета, нито да обяснява мотивите към тях.

“Лицето” на ВСС ще представлява институцията и нейните позиции пред други органи на държавната власт.

Въпреки, че в съвета има общо 14 представители на магистратурата срещу 11 на парламента, членовете му предпочетоха да назначат на този пост Мингова, която напусна НДСВ преди по-малко от месец. Предложението бе направено от друг представител на парламентарната квота - бившият председател на Варненския военноокръжен съд Петър Стоянов. Той бе вкаран във ВСС от БСП.

“Искам да предложа за поста представляващ на ВСС проф. д-р Анелия Мингова. Мотивите за това са събрани в нейното име”, заяви Стоянов. Без дебат 24-те присъстващи на заседанието на ВСС гласуваха неговото предложение.

Преди да избере Мингова, ВСС даде ясен сигнал в намеренията си да назначи втори президентски съветник като висш магистрат. Лазар Груев се оформя като безспорен фаворит за председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Докато решението за представляващия на съвета мина без дебат, неговите членове се впуснаха в почти 30-минутни спорове за това дали група от 5 души може да свиква заседание на органа. Правосъдният министър Миглена Тачева се възпротиви на разписаното в новия правилник с мотив, че така се дописва съдебния закон. Там категорично е указано, че министърът на правосъдието свиква и насрочва заседанията. Бившият шеф на Софийски районен съд Иван Колев опонира, че това можело да попречи на работата на ВСС. В крайна сметка магистратите се решиха “еманципация” от изпълнителната власт с 19 гласа “за” и 5 “против”. Срещу дописването на закона се обявиха от прокуратурата и Галина Захарова от съдебната квота.

Споделяне

Още от България