Расистките викове от стадион "Васил Левски" отекват в английските медии

"Добре дошли в новия свят. Дойдохме с очакване за футболен мач. Получихме жалко събитие в жалка нощ на жалък стадион срещу жалка опозиция, разиграно на жалкия фон на взаимни обвинения и вражди. В крайна сметка усещането съвсем не беше за спортно събитие. Това, което получихме, бе отворена рана, оскърбление към самата идея за това как нациите се събират и си разменят флагове; стадионът бе превърнат в отровен кладенец", пише британският в. "Гардиан" в кореспонденция от евроквалификациите между Англия и България на 14 октомври в София.

Всички британски медии разпространиха кадри, на които ясно се вижда как фенове на българския национален отбор изпъват ръце в нацистки поздрав. Спортните вестници на острова масово излизат със заглавия, в които победата на английските национали с 6:0 е представена като триумф над "расисти" и "животни".

Кореспондентът на "Гардиан" Барни Рони разказва как местните фенове са отправяли расистки обиди и нацистки поздрав към английските футболисти, след което припомня, че в миналото българите са прегърнали фашизма на Третия райх.

Британският журналист обръща внимание и на други "странни, зловещи малки детайли". Когато англичаните се оттеглят на полувремето, капитанът на българския тим Ивелин Попов се доближи към трибуните да помоли зрителите да спрат с расистките скандирания, заплашващи да прекъснат печалното зрелище, но това бе посрещнато с присмех от публиката.

"Час след края на мача българските журналисти можеха да бъдат видени как се смеят и шегуват, посрещайки това ужасяващо шоу не със срам или съжаление, а все едно, че беше, в най-лошия случай, неудобство", пише "Гардиан".

"Изявлението на мениджъра на българския отбор Красимир Балъков, че не е забелязал нищо и иска да говори само за футбол, бе анатомия на страхливо двуличие. Балъков имаше отговорност към този спорт и към обикновеното човешко благоприличие. Провали се и в двете", допълва изданието.

По-нататък отбелязва, че сред всичко това англичаните са играли "брилянтно", докато противниците им почти не играха.

"Българите играха като паплач. Техните фенове опозориха държавата си и дълбоко посрамиха (да се надяваме) президента [на БФС] Борислав Михайлов", пише "Гардиан".

Изданието припомня, че расистките обиди по стадионите отдавна са проблем и че въпреки въведените въведените мерки за противодействие, УЕФА никога не е предприела решителни действия.

"Гардиан" разказва, че първите расистки подвиквания и имитирането на маймунски звуци са по адрес на футболиста Тайрон Мингс, което става причина за първото прекъсване на мача. Виковете обаче се повториха, Мингс продължи да бъде освиркван, ултрасите започнаха да мятат предмети близо до българската врата. Вместо да напусне мача по средата, английският тим се събра заедно в полето си. Последваха още 6 минути, за да се укроти тълпата.

"Ще поиска ли Англия да дойде отново тук", пита "Гардиан". И разказва как преди началото на мача английските фенове са се събрали в отредения им ъгъл от трибуните с пропукан бетон и са извадили традиционните флагове със Св. Георги. Останалата част от стадиона бе полупразна.

Изданието прогнозира, че ще има равносметка на България футболен съюз.

"Може би протоколите вече ще бъдат използвани по-често. Какво представлява протоколът така или иначе? Модел на поведение, опит за цивилизоване. Какъв протокол видяхме тук? Недостатъчен. Засега никоя друга европейска страна не бива да бъде канена да играе в София. Затворете вратите. Оставете пластмасовите седалки да плесенясат, бетонът – да се напука. И все пак, отвъд това, идеята, че УЕФА може наистина да спре подобни расистки демонстрации, е смехотворна. Поведението на тези българи не беше моментно или случайно изпълване на обичайно високите им стандарти. Те радостно се възползваха от възможността да обидят черен футболист и да демонстрират, че понякога са фашисти", пише "Гардиан".

В заключение отбелязва, че едно нещо е сигурно: английският отбор може много да се гордее с поведението си.

Кореспондентът Барни Рони пише, че Англия правилно обръща внимание на проблема с расизма и се бори с него, но "шумно малцинство изпраща различно послание". А това шумно малцинство са част от английските фенове, громящи централните части на европейски градове по време на гостувания, проявяващи ксенофобско отношение и причиняващи сериозни проблеми като тези на европейското футболно първенство във Франция.

"А какво да кажем за останалото? Ще напуснат ли английските футболисти терена в София при запяване на "Десет германски бомбардировача", пита авторът, като насочва вниманието към песен, препращаща към Втората световна война, която английски запалянковци пяха при приятелска среща с Германия през 2017 г.

По повод ексцесиите в София и други английски журналисти изтъкват, че е редно английската Футболната асоциация най-напред да погледне в своя двор. Темата бе централна за английския печат. Заглавията на водещи издания може да разгледате в галерията горе.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт