Расмусен: Ако Дания каже "не" на евроконституцията, трябва да излезе от ЕС

Дания ще трябва да излезе от ЕС, ако каже "не" на европейската конституция, заяви премиерът Андерс Фог Расмусен в интервю за австрийския вестник Ди Пресе, цитирано от Франс прес.

"Няма да можем за пореден път да излезем от подобна ситуация на принципа на изключението. Единственото и последно възможно изключение би било да излезем от ЕС", смята датският премиер.

"За Дания вече бяха направени изключения по отношение на еврото, общата политика в отбраната и по въпроси от вътрешната политика и правосъдието. Не мога да си представя нови изключения", заяви Расмусен, който подкрепя ратифицирането на евроконституцията.

На 27 септември датчаните ще гласуват на референдум по проекта за европейска конституция.

"Според проучванията водят отговорите "да", но с Дания не се знае", притеснява се премиерът.

През 1992 г. северната държава отхвърли с референдум договора от Маастрихт, а през 2000 г. - еврото, припомня АФП.

Според публикувано тази седмица в местния печат проучване, 46 на сто от датчаните още се колебаят как да гласуват на референдума през септември. 33 процента подкрепят конституцията, а 21 процента я отхвърлят.

Пет от седемте партии в датския парламент препоръчват да се подкрепи европейската конституция. Против нея са крайнодясната Датска народна партия и Единната листа, в която влизат датските комунисти и зелени.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?