Расмусен: Путин сигурно се смее, като вижда как подкопава западната демокрация

Андерс Фог Расмусен

Бившият генерален секретар на НАТО и сегашен съветник на президента на Украйна Андерс Фог Расмусен заяви, че руският президент Владимир Путин сигурно се забавлява, като вижда колко успешно подкопава западната демокрация и се възползва от смесените сигнали от правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Расмусен, който е и бивш премиер на Дания, се присъедини към критиците на Русия, които питат защо правителството на Тръмп не е спазило изискан от Конгреса краен срок за налагане на нови санкции на Москва. Според Расмусен липсата на отговори ще се приеме като признак на слабост, а това ще е от полза за Кремъл.

"Президентът Путин в момента сигурно се смее, защото е постигнал много повече отколкото може да е мечтал, когато става дума за подкопаване на авторитета на западните демократични институции. Когато наблюдава протичащата дискусия тук, във Вашингтон, според мен направо не му се вярва, че е успял да постигне толкова много срещу толкова скромна инвестиция за намеса в изборите", казва Расмусен в интервю за АП.

Конгресмени от двете партии реагираха с раздразнение, че на 1 октомври изтече срок за налагане на нови санкции на Русия, определен в подписан през август от Тръмп закон, който обхваща хора, свързани с руската отбрана и разузнаване. Новите наложени от конгреса санкции се прибавят към вече съществуващите санкции, които наложиха на Русия заради подкрепата ѝ за сепаратистите в Източна Украйна и анексията на Крим през 2014 г.

Държавният департамент заяви, че забавянето се дължи на желание да се осигури информация за американските фирми и съюзниците на САЩ как да избегнат нарушаване на тези санкции, в които се предвиждат наказания за други държави, работещи с руската отбрана и разузнаване.

Представители на САЩ споменаха и юридически пречки пред въвеждането на санкциите, както и дипломатически съображения как те ще засегнат партньори на САЩ, които работят с Русия.

Расмусен обаче заяви, че липсата на ясна комуникация от правителството на Тръмп какви точно са препятствията размива посланието на САЩ, че руската агресия и намеса няма да се търпят.

"Ако има такива юридически пречки, правителството трябва възможно най-скоро да работи с Конгреса по преодоляването им или поне да информира Конгреса за тези пречки. Иначе правителството поражда подозрението, че се колебае", казва Расмусен в интервюто.

Расмусен, който стана съветник на украинския президент Петро Порошенко по-рано тази година, призова САЩ да доставят на армията на Украйна смъртоносни оръжия. Този вариант се проучва от години, включително при управлението на бившия президент Барак Обама. Засега обаче САЩ не са взели такова решение, въпреки че няколко пъти са споменали публично тази възможност.

Расмусен все пак заяви, че дори само заплахата от доставки на американски оръжия за Украйна се е отразила положително на намеренията на Путин за Украйна. Според бившия шеф на НАТО неотдавнашното предложение на Путин да се изпратят мироопазващи сили на ООН в Източна Украйна е знак, че руският президент "се опитва да намери изход от ситуацията".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?