Расмусен: Русия не създава непосредствена заплаха за НАТО

"Ислямска държава изисква военен отговор"

Андерс Фог Расмусен

Русия не представлява непосредствена опасност за НАТО, заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен в заключителната си реч по повод края на мандата му начело на организацията.

"Вероятно това е заради член 5 от Договора от Вашингтон, който предвижда въоръженото нападение срещу някоя от държавите от организацията да се възприема като нападение срещу всички страни в пакта", посочи Расмусен в последната си реч на този пост, организирана от института "Карнеги" в Брюксел.

Той заяви, цитиран от БТА, че Москва предпочита да поддържа замразени конфликти в Източна Европа с намерението да попречи на цялостното присъединяване на региона към евроатлантическите структури.

"Дълго и упорито се опитвахме да развием партньорство с Русия на основата на международните норми и при съобразяване с тревогите на руската страна. За съжаление Русия отхвърли нашето желание за сътрудничество и ни възприема като заплаха", допълни той.

По думите му от Молдова до Грузия, а сега и в Украйна, Русия използва военни и икономически средства, за да внася дестабилизация.

Основната задача на НАТО е териториалната защита на държавите от организацията, а продуктопроводите в тези държави са част от територията. Защита на продуктопроводите и на останалата енергопреносна мрежа е част от общата ни сигурност, посочи Расмусен в отговор на въпрос.

Расмусен заяви още, че "Ислямска държава" (ИД) е група терористи, извършващи ужасни престъпления срещу хиляди хора в Ирак и Сирия, и изисква военен отговор, за да бъде разбита.

"Тази групировка е дори по-голяма заплаха (от Русия), защото създава опасност от износ на тероризъм към нашите държави... Изправени сме пред сили, които отхвърлят нашата либерална демокрация и нашия либерален ред. Те са подчертано срещу Запада и няма да се поколебаят да подкопаят нашия ред на свобода, те изповядват архаични схващания. Предстои ни нова битка за търпимост и срещу тоталитаризма - между отворени и затворени общества. В тази нова епоха на ревизионизъм трябва да останем единни и силни, обединени в името на свободата", каза генералният секретар.

"Трябва да бъдем готови да използваме мека и груба сила в защита на нашите ценности", заяви Расмусен.

Той съобщи, че НАТО ще помисли за предприемането на обучителна военна операция в Ирак, ако правителството в Багдад поиска това.

Споделяне

Още от Свят