Ръст на безработицата за осми пореден месец

Ръст на безработицата за осми пореден месец
През юли безработицата в страната се е повишила осми пореден месец и стигнала 7.62 на сто от работоспособното население или 282 000 души, обяви социалният министър Тотю Младенов в понеделник.

Само за осем месеца новорегистрираните в бюрата по труда безработни са 50 000. През декември миналата година безработни са били 232 982 хиляди души, а през юни 270 136 или 7.29 %.

"Тази тревожна тенденция се наблюдава от 8 месеца насам, но за съжаление точно тогава беше прекъснат социалният диалог и не можаха да се вземат адекватните мерки за това негативно явления", посочи Младенов.

Според прогнозите на Агенцията по заетостта до края на август безработицата ще достигне 7.9-8 процента. Все пак очакванията са средногодишното ниво на безработицата до края на годината да не надвиши 8 процента.

Министърът отчете, че е налице и забавяне на изплащането на заплатите в някои сектори с един-два месеца.

Тотю Младенов съобщи, че всеки месец ще изисква отчети на около хилядата трудови посредници на Агенцията по заетостта в цялата страна за това с какво са помогнали на нуждаещите се да си намерят работа.

Първите плащания по програмата за компенсиране на работници и служители за намалено работно време ще започнат още през декември, информира Младенов.

До дни предстои да бъде назначен трети зам.-министър, който ще отговаря за социалния диалог, политиката по доходите и социалното осигуряване.

Споделяне

Още от България