Ръст на борсите заради отхлабeните ограничения срещу Covid-19

Ръст на борсите заради отхлабeните ограничения срещу Covid-19

Азиатските и европейските борси реагираха положително в сряда след обявените планове на Франция и Испания за разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса и в очакване на решението на централната банка на САЩ да не се въвеждат нови мащабни ограничения.

Франция и Испания обявиха във вторник, че поетапно ще разрешат ресторантите и други бизнеси отново да заработят. Париж и Мадрид последваха примера на Италия, която оповести подобни планове в неделя.

Така надеждите за възобновяване на икономическите дейности продължават да определят пазара въпреки лекото понижение на Уолстрийт във вторник вечерта, посочва експерт от Ай Джи (IG).

Инвеститорите са окуражени в известна степен от мерките за постепенна отмяна на ограниченията, въведени в борбата срещу Covid-19, коментира и СиЕнБиСи.

В Париж САС 40 прибави 0.51 на сто малко след откриването на търговете в сряда. Франкфуртският DAX нарасна с 0.45 на сто, а лондонският FTSE 100 се повиши с 0.53 процента.

Композитният индекс на Шанхайската фондова борса прибави 0.2 процента, а хонконгският Hang Seng нарасна с 0.1 на сто. В Сеул индексът Kospi се повиши с 0.8 на сто, а австралийският референтен индекс ASX-S&P 200 на фондовата борса в Сидни отчете растеж от 1.1 на сто. Със същото повишение започна сесията и индийският Sensex. В Сингапур растежът е 0.3 на сто, в Джакарта – 0.4 на сто, а в Нова Зеландия – 0.9 процента.

Инвеститорите искат да получат насоки кога може да приключи най-силният спад на световната икономика от 30-те години на миналия век и са обнадеждени от плановете за отваряне на заводи, магазини и възобновяване на пътуванията. Икономисти обаче предупреждават, че оптимизмът е прекомерен и се наблюдават основания да се предполага, че щетите ще бъда дори по-тежки от очакваните.

В САЩ се очакват убедителните уверения на Управлението за федерален резерв (УФР), че ще действа според нуждите, за да предотврати щети от влошаване на ситуацията, информира Асошиейтед прес.

УФР вероятно обаче няма да представи нови програми за спешна помощ. Централната банка вече предприе редица извънредни действия, навлизайки в нови икономически сегменти и увеличавайки до нови висоти изкупуването на облигации.

Предстои президентът на УФР Джероум Пауел да даде във виртуален формат традиционната си пресконференция след края на двудневното заседание по паричната политика в сряда вечерта. Той вероятно ще добави подробности по някои от деветте програми, които институцията задейства, за да подпомогне икономиката и да запази ниски лихвените проценти в условията на спад, предизвикан от коронавируса.

Централната банка вече намали почти до нула водещата лихва и засили изкупуванията на облигации и книжа, гарантини с ипотеки, като средство за вливане на ликвидност на финансовите пазари и гладко функциониране на киредитирането. УФР обеща да купува и корпоративни облигации, както и да отпуска заеми на щатите и градовете - две невиждани до момента стъпки, припомня АП.

Споделяне

Още от Бизнес