Ръст на БВП в Румъния, спад в Гърция и Кипър

Брутният вътрешен продукт на Румъния е нараснал с 0,5 процента през първото тримесечие на 2013 г. спрямо последното тримесечие на 2012 г., съобщи Националният статистически институт, цитиран от информационния сайт Зиаре. Спрямо същото тримесечие на 2012 г. БВП на Румъния е нараснал с 1,4 процента.

През последното тримесечие на миналата година БВП се е увеличил с 1,1 процента спрямо предходното тримесечие.

Миналата година икономиката на Румъния е отбелязала растеж от 0,7 процента спрямо 2011 г., според данни на Националния статистически институт.

Брутният вътрешен продукт на Кипър се е свил с 4,3 процента през първото тримесечие на 2013 г. в сравнение със същия период на предишната година, съобщи Франс прес, позовавайки се на данни на националната статистическа служба. Това е седмо поредно тримесечие на спад на БВП в средиземноморската държава, затънала в дълбока икономическа криза, отбелязва агенцията.

По данни на Евростат, цитирани от кипърската информационна агенция КНА, БВП се е свил с 4,1 процента през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата.

В сравнение с последното тримесечие на 2012 г. БВП на Кипър е спаднал с 1,3 процента през първото тримесечие на тази година.

Гръцката икономика се е свила с 5,3 процента през първото тримесечие на 2013 г. в сравнение с година по-рано, съобщи вестник "Катимерини", позовавайки се на данни на Гръцката статистическа служба.

Това е 19-то поред тримесечие на рецесия за страната, а отчетеният спад е най-големият в рамките на Европейския съюз.

Гръцката икономика, която е в рецесия от 2008 г., се очаква да се свие с около 4,5 процента тази година. През последното тримесечие на 2012 г. икономиката на Гърция отбеляза спад от 5,7 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани