Ръст на ипотечните кредити, но спад на размера им

Ръст на ипотечните кредити, но спад на размера им

Ипотечните кредити през май 2010 г. са нараснали с 8 процента спрямо април, но средният размер на кредита е спаднал с около 1600 евро заради намалелите цени на жилищата, сочат данни на “КредитЦентър“, обявени в понеделник.

Въпреки появилите се предложения на банки за до 100% финансиране на покупка на имот, до сделки при тези условия се достига трудно, сочи анализът. Желанието на клиентите да получат пълната сума най-често е нереалистично с оглед на техните текущи доходи и стойността на имота, който купуват. Освен правилно съобразяване на бюджета и сигурността на работното място, за определяне на процента финансиране ключова остава стойността на имота, неговата локация, качеството на строителство и текущото му състояние, се посочва в доклада.

“Очакванията са през следващите месеци ипотечни кредити да се теглят предимно за имоти, договорени на по-ниска от средната за района и типа жилище цена”, казва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на “КредитЦентър“.

По негови данни .през май тази година 18 на сто от клиентите са успели да договорят цена, по-ниска от определената от независим оценител. В повечето случаи става въпрос за имоти, закупени с инвестиционна цел, чиито собственици се нуждаят от пари в брой в кратки срокове. Договорената по-ниска цена обаче не е гаранция, че имотът е подходящ за всеки клиент, тъй като е изключително важно правилното определяне на възможностите на едно домакинство да обслужва кредит, посочват от компанията.

“Когато пристъпвате към теглене на кредит, бъдете сигурни, че имате: добър имот, изгодна цена, сума за вноската, която не надвишава 40% от месечните ви доходи. Освен това отделете сума, равна на минимум 3 месечни вноски на депозит в банка, която при загуба на работа, нередовно изплащане на заплатата или друго, ще ви даде няколко месеца спокойствие, до намиране на изход от ситуацията”, съветва Тошев

Средният размер на изтеглените през месец май ипотечни кредити в страната е 36 420 евро, докато месец по-рано сумата е била 38 040 евро, сочат данните на “КредитЦентър“.

Най-активни потребители на ипотечни кредити и през миналия месеца са били хората на възраст между 26 и 35 години. Те вече представляват повече от половината кредитополучатели. Хората между 36 и 45 години запазват втората си позиция в класацията на активните потребители на кредити, но процентът им продължава да пада и през май той е малко под 30%. Тенденцията най-младите да се активизират пък продължава и те заемат дял от 4.6% от всички кредитополучатели, сочи анализът на “КредитЦентър“.

През май 94% от кредитополучателите са теглили целево за покупка на нов имот. За лично ползване кредит са изтеглили останалите 6% от потребителите на ипотечни кредити.

Най-предпочитаният срок за погасяване на изтегления кредит продължава да бъде между 16 и 20 години. Това се счита за оптимален срок, даващ на потребителите баланс между оскъпяване и размер на вноската. Малко над 28% от хората пък предпочитат по-кратък период – между 10 и 15 години, което означава, че имат по-високи доходи или спестени средства, с които поемат по-голямо самоучастие в сделката.

И през май най-голям дял заемат сделките с финансиране от 50% до 60% . Сходен с месец април остава и процентът на хората, които финансират 60% до 70% от покупката си с ипотечен кредит – малко над 22%. Расте обаче броят на хората, които използват 70% до 80% външно финансиране – тези кредитополучатели представляват почти една четвърт от всички през месец май.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?