Ръст на продажбите на имоти в София с една пета и скок на цените с 6% за година

Ръст на продажбите на имоти в София с една пета и скок на цените с 6% за година

Изминаващата 2015 г. преминава под знака на възстановяващ се имотен пазар в София. Броят на сключените сделки се е увеличил с една пета, а цените са нараснали с около 6% за годината.

Строителната активност бележи ръст - двойно повече разрешителни за строеж и също толкова реално новозапочнати сгради. Ясно се вижда, че търсенето расте, доверието се повишава и все повече сделки се сключват "на зелено". Това сочат данните на агенцията за имоти "Българиан пропъртис" за първите девет месеца на годината.

Ръст на цените с 6%

Според тях средната цена на сделките с жилища в столицата за деветмесечието е 781 евро/кв.м. при 738 евро/кв.м. за същия период на 2014 г.

През третото тримесечие на годината средната цена на продадените апартаменти в столицата е била 794 евро/кв.м при 780 евро/кв.м за второто и 750 евро/кв.м за третото тримесечие на 2014 г. Съответно, нарастването на цените на имотите в София е в размер на 6% на годишна база и 1.8% спрямо предходното тримесечие, отчита агенцията.

Средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода юли – септември е 66 500 евро, сочат още данните на агенцията.

На база данните от Агенцията по вписванията до момента за годината в столицата са вписани 16 838 продажби при 13 888 за същия период на 2014 г., което е ръст от 20 на сто.

През изминалото трето тримесечие на 2014 г. покупко-продажбите са нараснали с 10% на годишна база. Вписани са 5547 продажби при 5063 за същия период година по-рано.

Двустайните жилища са предпочитани

Около две трети (60%) от сключените сделки на агенцията са били за двустайни жилища

В същото време прави впечатление, че търсенето и запитванията на купувачите са насочени основно към тристайни апартаменти, но до реални сделки през изминалите месеци се е стигало предимно за по-малки жилища на цени между 40 000 и 60 000 евро със средна площ от 80 кв.м.

Най-предпочитани са тухлените жилища, разположени от втори до четвърти етаж.

През изминалите месеци купувачите по-често са се спирали на имоти с отопление на електричество – над 60% от купените апартаменти, а останалите са на ТЕЦ.

Двойно по-къс срок за продажба на жилище в столицата

Най-търсени са имотите в централната част на София и южните квартали. Интерес има и към кварталите, разположени в полите на Витоша, Студентски град, "Манастирски ливади", ж.к."Младост".

Най-скъпо за поредно тримесечие се продават имотите в центъра и в Лозенец на цено от 1100-1200 евро/кв.м.

Средно едно жилище се е продавало за около 50 дни през месеците юли, август и септември, сочат данните на агенцията за имоти.

За сравнение през второто тримесечие на годината са били нужни 73 дни, а през третото тримесечие на 2014 г. - 96 дни.

Това показва, че средният срок за продажба на имоти в София се e скъсил почти двойно през последната една година и пазарът е значително по-ликвиден и динамичен, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериан пропъртис".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?