Ръст на строящите се офиси и на наемите в София

Ръст на строящите се офиси и на наемите в София

Спад на свободните офис площи в София до 10 на сто в края на 2016 г., ръст на строящите се нови офис сгради и повишаване на наемите. Това показва изследване на пазара на офис площи на MBL|CBRE за последното тримесечие на изминалата година.

През 2016 г. са наети 125 000 кв.м първокласни офис площи (клас А и Б). Така без наемател остават 175 000 кв.м в края на декември, което е спад с 43 000 кв.м спрямо края на 2015 г.

Силен ръст отбелязват офис площите в строеж, които достигат до 274 000 кв. м - най-високото ниво от 2012 г. насам. Според консултантската компания това се дължи на подобрените нагласи сред инвеститорите за българския пазар.

"Офис площите в строеж са планирани да бъдат пуснати в експлоатация през следващите четири години. За тази година се очаква да бъдат завършени 147 000 кв. м, което е около 54% от всички в процес на строителство, като половината от тях вече са отдадени под наем", коментира Росен Григоров, заместник-мениджър "Консултантски услуги и оценки" в компанията.

Ръст отбелязват и наемните нива на офисите. За първокласните сгради (клас А) те са се повишили с 6.8% на годишна база и достигат до 12 – 14 евро/кв. М в края на годината. Това се дължи на по-големия обем предлагани офис площи в нови сгради, за които собствениците оферират по-високи нива в очакване да се възползват от възходящия тренд на пазара, коментират от MBL|CBRE.

При офисите от клас Б нивата остават сравнително стабилни и с някои изключения варират предимно между 6.5 - 9 евро/кв. м според локацията и характеристиките на сградата.

Тенденцията за наемните нива в средносрочен план остава за растеж с оглед на запазващото се високо търсене и поради факта, че първо се заемат офис площите с по-ниски наеми, което за 2017 г. ще ограничи избора до по-скъпи офиси. От консултантската компания смятат, че са възможни по-резки увеличения на наемите от страна на наемодателите към средата и края на 2017 г.

Високото търсене на качествени офиси и подобреното настроение сред инвеститорите води до по-високи очаквани цени при сключване на потенциални сделки, респективно по-ниска доходност.

За качествените офис сгради, с характеристики на инвестиционни активи, очакваните нива на доходност са между 8 – 8.5%.

Споделяне

Още от България