Ръст на цените в еврозоната скоро ще замени дефлацията

Дефлацията в еврозоната, регистрирана през юни 2009 г. за пръв път от влизане в обращение на единната парична валута на ЕС, скоро ще бъде заменена от ръст на потребителските цени. Това коментира в четвъртък президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, цитиран от АФП.

Юнското намаление на цените в еврозоната бе 0.1 на сто на годишна база и бе провокирано от рязкото спадане в търсенето на много видове стоки, но тенденцията е за промяна в пазарното поведение..

Най-високата инфлация в еврозоната бе регистрирана през юни-юли 2008 г., когато достигна рекордните 4 процента на годишна база, след което започна да пада заради световната икономическа и финансова криза

В четвъртък ЕЦБ потвърди базовата ставка на лихвата от 1 процент, която се явява исторически минимум. Толкова ниска ставка позволява на банките да раздават по-евтини кредити, но може и да доведе до ръст на цените.

Заради глобалната криза повечето страни от еврозоната започнаха реализация на антикризистни програми. Това доведе до увеличение на бюджетните дефицити, без да предизвиква рязко поскъпване на стоките.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?