Ръст на заразените с Covid-19 в Китай

Границата с Русия - фронтова линия в борбата с втора вълна на вируса

Ръст на заразените с Covid-19 в Китай

Континентален Китай съобщи за нови 108 случая на заразяване и две жертви на коронавируса за последните 24 часа, в сравнение с 99 случая и нито една жертва предишния ден, съобщиха информационните агенции.

98 от новите случаи се дължат на хора, влезли в Китай от други страни, съобщи Националната здравна комисия. Броят на лицата, при които болестта протича без видими симптоми, също нарасна, достигайки 63-ма.

Новите цифри са най-голямото повишение на случаите на заразяване в Китай за един ден от близо шест седмици, отбелязва Ройтерс.

И двамата загинали са се намирали в град Ухан, епицентър на заболяването в Китай.

В останалата част на провинция Хубей, където се намира градът, не са регистрирани случаи на заразяване.

С това броят на жертвите в Китай достигна 3341 от появата на епидемията.

Границата с Русия - фронтова линия в борбата с втора вълна на вируса

Североизточната граница на Китай с Русия се превръща във фронтова линия на битката срещу втора вълна на епидемията от коронавируса, предава Ройтерс.

След като до голяма степен се пребори с вътрешното предаване на заразата, Китай започна бавно да облекчава ограниченията за придвижването, опитвайки се да върне икономиката в релси. Но има опасения, че увеличаването на привнесените случаи може да разпали втора вълна от Covid-19.

Половината от вчерашните нови случаи са с китайски граждани, върнали се от руския Далекоизточен федерален окръг с административен център Владивосток и влезли през гранични пунктове в китайската провинция Хейлунцзян.

"Мислехме, че нашият малък град тук е най-безопасното място", казва един жител на граничния град Суйфънхъ, представил се само с фамилното си име Чжу. "Някои китайски граждани искат да се върнат, но това не е много разумно - какво правиш, като дойдеш тук?", добавя той.

Границата е затворена, с изключение за китайски граждани, а шосето през града е останало една от малкото възможности за хората да се приберат у дома, след като Русия спря полетите до Китай с изключението на тези, които евакуират хора. Улиците на Суйфънхъ бяха пусти в неделя вечерта заради ограниченията за придвижване и събирания, обявени миналата седмица. Тогава властите взеха превантивни мерки, подобни на наложените в Ухан.

Китайските градове близо до руската граница затягат граничния контрол и налагат строга карантина. В Суйфънхъ и Харбин, столицата на Хейлунцзян, сега има 28-дневна задължителна карантина и се правят тестове на всички пристигнали от чужбина. В Шанхай властите са установили, че 60 човека, пристигнали на 10 април с полет SU208 от Москва, имат коронавирус, каза днес на пресконференция Чжън Цзин, говорителка на шанхайската здравна комисия.

Жители на Суйфънхъ казват, че много хора са напуснали града от страх да не се заразят, но други се доверяват на мерките на властите против заразата. "Няма защо да се безпокоя", казва пред Ройтерс Чжао Вей, друг жител на Суйфънхъ. "Ако имаше местно предаване на вируса, бих се безпокоил, но няма нито един. Те всичките са от границата, но те са пратени под карантина", добавя той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?