Ръст от 14% при онлайн търговията дърпа пощенския сектор

Снимка: БГНЕС

Електронната търговия в България отчита 14 процента ръст през 2016 г., което е над средното за Европа, води до ръст на пратките и е основен двигател на пощенския сектор. Тенденцията за увеличаване на пощенските пратки заради онлайн търговията ще продължи, коментира заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски по време на разговори с делегация на Държавното пощенско бюро на Китай, цитиран от пресцентъра на ведомството в понеделник.

Представителите на китайската пощенска администрация са в България за да обсъдят развитието на сътрудничеството в обмяната на пощенски пратки между двете страни.

Отварянето на пазарите е възможност за модернизиране на пощенския сектор, смята Геновски, посочвайки, че националните пощенски оператори разполагат с най-добре развита мрежа от клонове, дори в най-отдалечените райони на държавите. Българският заместник-министър информира своите китайски колеги, че през 2016 година на пощенския пазар у нас са работили 160 компании. 184 милиона броя пратки и услуги са предоставени, което е с 5 процента повече от 2015 г.

Заместник-ръководителят на Държавния офис по пощенските въпроси на Китай Ксиаоджанг Ксинг е представил възможности за сътрудничество в рамките на инициативата на Пекин "Един пояс, един път“. По време на разговорите са обсъдени и въпроси на пощенското планиране, регулирането на пощенския пазар и координацията в рамките на Всемирния пощенски съюз, съобщиха от транспортното министерство.

Споделяне

Още от Бизнес