Ръст от 3% при износа на мебели през 2015 г.

Ръст от 3% при износа на мебели през 2015 г.

Износът в мебелния бранш отбелязва ръст от 3% през 2015 г. спрямо година по-рано. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на изложението "Техномебел и Светът на мебелите" в София.

Производството на мебели у нас създава 2.5% от добавената стойност в индустрията. Браншът осигурява заетост на около 20 000 души, което е 4% от общия брой на заетите в промишлеността, посочи Петров.

Министерство на икономиката подпомага фирмите от мебелната индустрия с европейски средства. По оперативна програма "Конкурентоспособност" 2007-2013 успешно са приключили 54 проекта на фирми за производство на мебели. Общата стойност на сключените договори е тях е над 54.2 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ по програмата възлиза на над 29.4 млн. лв., посочи Петров.

Министерство на икономиката се стреми непрекъснато към подобряване на бизнес средата чрез намаляване на административната тежест, насърчаване на малките и средните предприятия и инвестициите, максимално и прозрачно усвояване на европейските средства и подобряване на връзката между образованието, пазара на труда и бизнеса, каза зам.-министърът на икономиката.

Над 160 компании участват от 19 до 23 април в изложението "Техномебел и Светът на мебелите". Бизнесът се представя с над 350 български бранда и 29 от други страни на площ от над 14 500 кв. м в "Интер Експо Център".

Споделяне

Още от Бизнес