Ръст от 42% при продажбата на електромобили в Европа през 2018 г.

Ръст от 42% при продажбата на електромобили в Европа през 2018 г.

Над 195 000 електрически и хибридни превозни средства са продадени в Европа през първата половина на 2018 г. Това е с 42% повече в сравнение със същия период на 2017 г., сочат данните на The Electric Vehicle World Sales Database.

Данните включват всички леки и лекотоварни автомобили с електрически батерии (BEV) и Plug-in Hybrids (PHEV).

От всички продажби в сегмента 51 на сто са изцяло електрически коли. Автомобилите с горивни клетки също си проправят път, макар и по-бавно и предпазливо – за периода са продадени 87 срещу 66 за миналата година.

Макар и все още в малки обеми, през първата половина на 2018-та всички европейски пазари отбелязват ръст в продажбите на автомобили с алтернативно задвижване.

Най-бързо нарастват продажбите в Германия, където е отчетено увеличение от 52%.

Лидер в Европа по брой продадени електромобили остава Норвегия, която държи дял от 37% от всички продадени тази година автомобили в сегмента. Причините за това са в стимулите, които дава норвежкото правителство - значително спестяване от данъците за електромобили и хибриди, по-ниски оперативни разходи и добре развита зарядна инфраструктура в страната.

Топ 5 на държавите с най-много продажби на еко возила допълват Великобритания, Франция и Швеция.

Навсякъде доставката е средно 4 дни за автомобили на склад и 2 месеца при поръчка за производство – толкова, колкото е за автомобилите с конвенционални двигатели.

Според данните на The Electric Vehicle World Sales Database има редица изцяло електрически модели с повече от 10 000 поръчки в изпълнение, сред които са Hyundai Kona, VW e-Golf, Jaguar i-Pace и Nissan Leaf. Това показва, че в скоро време ще има значителна промяна на съотношението между пазарните сегменти, посочват от специализирано изложение за електромобили у нас - ELECTRO MOBILITY EXPO 2018.

Първото специализирано изложение за електромобили ще се проведе през септември в София. Събитието ще покаже най-добрите модели електромобили и хибриди на световните производители и цялата необходима инфраструктура от зарядни станции, тягови батерии и компоненти, събрани на едно място - от 13-ти до 16-ти септември в "София Ринг Мол".

Освен да видят автомобилите и концепциите за нова мобилност, посетителите ще могат да тестват технологиите с алтернативно задвижване в тест драйв и да научат за постиженията и перспективите пред сектора в специализираната конферентна сесия в първия ден на изложението.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?