Ръст от 5% се очаква през зимния туристически сезон

Ръст от 5% се очаква през зимния туристически сезон

Ръст от 5 на сто на туристите се очаква през настоящия зимен сезон. Това съобщи министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова на среща с представители на местната власт, контролните органи и бранша в Банско.

Планираните редовни и чартърни полети през летище "София" за настоящия зимен сезон са 7574. Това е ръст от над 35% спрямо миналата зима, отчете Ангелкова.

Регистрирано е увеличение по редица направления. Най-голямо е от Великобритания (51%), Германия (44%), Гърция (45%), Румъния (25%), Израел (58%), Холандия (34%), Швеция (103%), Швейцария (22%), Белгия (40%), Испания (79%), Италия (67%), Полша (7%).

В пъти са увеличени заявените полети от Украйна и Дания, а от пазари Ирландия и Грузия след прекъсване, тази зима са планирани полети.

Летището Пловдив също очаква увеличаване на броя на полетите през този зимен сезон 2016/17. От Израел ръста е с над една пета, а от Ирландия - над две трети. Полетите от Русия растат с една четвърт. Завишен интерес има и от Великобритания, отчете Ангелкова.

"Тези данни са много позитивни, но и поставят категоричното изискване пред нас да сме максимално подготвени и да отговорим на очакванията на тези туристи", каза Ангелкова.

Това ще е трета поредна зима със сериозни ръстове. През периода декември 2015–март 2016 г. България бе посетена от общо над 1.2 млн. чужденци, като ръстът им спрямо миналия зимен сезон бе около 5%. Броят на посещенията с цел почивка и ваканция бе близо 661 хил., а увеличението с около 19%.

Споделяне

Още от Бизнес