Ръст вместо спад на ипотечните кредити в пандемията

Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България

Песимистичните прогнози за стагнация на пазара и спад в ипотечното и потребителско кредитиране заради пандемията от Covid 19 през 2020 г. се опровергаха и числата сочат ръст.

Това стана ясно по време на виртуална пресконференция на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ). В нея членуват 16 фирми, които са регистрирани необвързани кредитни посредници, тоест разглеждат минимум 3 до 5 оферти за заем, които представят на клиента и му препоръчват договор, подходящ за неговата индивидуална финансова ситуация.

През  2020 година членовете на асоциацията отчитат успешно посредничество по 397 млн. лв. усвоени ипотечни и потребителски кредити спрямо 340 млн. лв. за 2019 г. и 200 млн. лв. за 2018 г. Това представлява ръст от 17% спрямо 2019 г. и 50% ръст спрямо 2018 г.

Според статистиката на БНБ за 2020 г. общата стойност на новоотпуснатите ипотечни кредити за цялата банкова система е 4.18 млрд. лв., съобщиха от асоциацията. Тази сума включва вътрешни рефинансирания от същата банка, подновени и предоговорени ипотеки, което означава, че реалният обем на новоотпуснатите заеми е по-малък.

Общият обем на потребителски кредити за 2020 г. пък е в размер на 5.14 млрд. лв., което бележи спад от 12.1 % спрямо 2019 г., когато потребителските кредити са били в размер на 5.85 млрд. лв. Общо усвоените потребителски кредити от членовете на асоциацията на кредитните посредници през 2020 г. възлизат на 67 млн. лв. При намаляващ пазар фирмите от асоциацията отбелязват ръст спрямо 2019 г., който е в размер на 6.3%.

"Кредитният консултант спестява много време и пари, когато безпристрастно сравнява оферти от минимум 3 до 5 банки, разяснява преимуществата и недостатъците на офертата на всяка банка, съдейства в процеса на кандидатстване и договаряне до подписване на договора за кредит. Тази добавена стойност е причината всеки клиент да ни препоръчва на негови познати. Ние работим за налагането и прецизирането на стандарти, които обхващат практически всички процеси между банките, независимите кредитни посредници и кредитоискателите", коментира Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и изпълнителен директор на "Кредитланд" (Creditland).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес