Растат болните от рак на щитовидната жлеза у нас

Увеличава се заболеваемостта от карцином на щитовидната жлеза в България, прогнозата е, че през тази година ще се открият нови около 350 случая на раковото заболяване. Това коментира пред журналисти в четвъртък проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър.

 

58 души годишно умират от рак на щитовидната жлеза у нас. Заболеваемостта нараства сред мъжете след 50-годишна възраст, а сред жените по-големият процент е под 50-годишна възраст, обясни проф. Валерианова. Съотношението болни жени-мъже е 1:3.

 

В същото време във възрастовата група от 60 до 65 години се наблюдава пик в заболеваемостта, който се свързва с хормоналното състояние, с естрогените, обяснява тя.

 

Причините за поява на рак на щитовидната жлеза са наследственост, излагане на йонизиращи лъчения, доброкачествени заболявания на жлезата, каза проф. Боян Лозанов, началник на Клиника по ендокринология и нефрология в болница "Токуда".

 

По думите му над 1 милион българи страдат от някакво заболяване на щитовидната жлеза. Той посочи, че 47 на сто от българите имат проблеми със структурата на щитовидната жлеза, като половината от тях имат образувани "възли". Често се среща съчетаването на заболяване на щитовидната жлеза и диабет, допълни лекарят. Лозанов добави, че световни проучвания сочат, че 15 на сто от случаите на депресии са симптоми на намалена функция на щитовидната жлеза. При голям процент от болните от рак на гърдата се развива и рак на щитовидната жлеза, каза още проф. Лозанов, цитиран от БТА.

 

В петък болница "Токуда" организира Ден на отворените врати по повод 25 май - Световен тиреоиден ден, в чиито рамки ще се извършват прегледи от 11 до 14 часа, но за тях трябва предварително записване.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?