Ръстът на бюджетните заплати ще струва милиард и няма да е еднакъв за всички

Владислав Горанов, БГНЕС

Планираното от януари 2019 г. 10-процентно увеличение на заплатите в бюджетната сфера ще струва около 1 милиард лева, които ще се осигурят от повишените през тази година приходи в хазната, но ръстът няма да е еднакъв за всички. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет след края на правителственото заседание в сряда.

Горанов припомни, че до края на август бюджетният излишък е близо 2.5 млрд. лв. и допълни, че за следващата година макропрогнозата също е за добро изпълнение на приходите, което позволявало да се заложи увеличените на заплатите в бюджетната сфера.

От думите му стана ясно, че всички сфери на бюджетна издръжка ще получат с 10 на сто повече средства за заплати, но увеличението няма да е поравно за всички.

Учителите например ще получат с 20 на сто повече то сега, тъй като принципно има заложено вдигане на заплатите им с 10 процента от  януари.

"Ще увеличим с 10% средствата на персонала, оттам нататък ще се предлагат различни пари в увеличение във всеки сектор. Предвижда се индивидуалното увеличение да бъде съобразено с трудовото изпълнение. Но ще осигурим възможност на всеки един ръководител да разполага с 10% повече средства“, обясни Горанов и допълни, че в държавната администрация са заети 433 хил. души.

По думите му, при рекордно ниската от 1991 година насам безработица, в момента много трудно се намират добри служители за бюджетната сфера.

Увеличението на минималната работна заплата през последните години "смачка" диапазоните на отделните възнаграждения, защото растеше изпреварващо, коментира още финансовият министър. Той допълни, че увеличението на парите за кадровите военни ще е по друг модел. За революция в заплащането на военните преди ден говори и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Горанов изрично подчерта, че с решението за вдигане на заплатите не се предвижда увеличение на пенсиите. Между двете няма връзка, пенсиите се вдигат по модел в Кодекса за социално осигуряване, заяви той.

По думите му правителството очаква увеличението на бюджетните заплати "да изтласка нагоре и останалите доходи в страната". От увеличените разходи за персонал ще последва и по-голям приход в социалните и здравноосигурителните фондове, каза Горанов.

Финансовият министър отрече увеличаването на бюджетните заплата да се се прави защото пред следващата година има местни избори и такива за евродепутати. "Всяка година има избори. Но сега се дискутира бюджетът“, каза той в отговор на журналистически въпрос.

Споделяне

Още от България