Ръстът на долара ще тласка нагоре цените у нас

Ръстът на долара ще тласка нагоре цените у нас

В близките месеци не се очаква трайно обръщане на тенденцията за поевтиняване на еврото спрямо долара, макар че не са изключени временни слаби поскъпвания на общата европейска валута. Това прогнозираха финансови експерти, цитирани от БТА във вторник.

В следващите месеци поскъпването на долара, който е основна валута в българския внос, ще оказва инфлационен натиск в България, което е неблагоприятно от гледна точка на потребителските цени, които ще растат с по-високи темпове, въпреки спадналото потребление, смятат те.

За българския потребител и спестител трайната тенденция на спад на еврото и поскъпване на долара не е добра новина, защото има много стоки, които зависят от курса долар - евро, например електроника и всякаква друга битова техника, смята анализаторът от "Индъстри Уоч" Красен Йотов, цитиран от БТА. Лихвите по депозитите и кредитите се стабилизираха, дори започнаха да падат, но от друга страна инфлацията започва да нараства и това също не е добра новина за спестителите, поясни той.

Доларът влияе на вътрешния пазар в България по няколко канала - по отношение на суровините, защото част от тях са деноминирани в долари, а също и по отношение на износа на стоки. Последният ефект е положителен, защото по-евтиното евро прави българските стоки по-конкурентоспособни на пазари извън еврозоната, коментира още Красен Йотов.

През първите месеци на 2010 г. имаше голям ръст на износа на български стоки към азиатски пазари - Китай, Сингапур, Тайланд, посочи още той. Трудно е да се прецени дали това се дължи на слабото евро, на бързия растеж на тези страни или на други фактори, но това има положителен ефект за българските предприятия - износители на пазари, които оперират в долари или валута, различна от еврото, смята анализаторът.

Обобщено - за българските потребители скъпият долар означава по-скъпи енергоносители и стоки, но за българските предприятия износители е възможност за конкурентно предимство на азиатските пазари.

"Корекцията" при еврото - недостатъчна, за да обърне тенденциите

През последната половин година доларът поскъпна с 27.5% от 1.19 лв. за долар в началото на декември 2009 г. до 1.64 лв. за долар през миналата седмица, пресметна финансовият експерт по валутна търговия в столична консултантска компания Димо Димов.

Според него в краткосрочен план може да се получи "корекция", тоест временно движение на еврото нагоре, но това няма да промени общият тренд, който е много силен.

Димов прогнозира, че в следващите месеци може да наблюдаваме известно поевтиняване на долара и понеже лятото обикновено е мъртъв сезон за финансовите пазари, това е идеалният момент за започване на такава корекция в движението на курса долар - евро.

Напоследък от средствата за масова информация ни заля информация как еврото е в изключително лоша ситуация и еврозоната ще се разпадне до дни, а когато има такъв краен негативизъм това също е знак, че следва някакво, поне краткосрочно обръщане на тенденцията, коментира още той.

Според експерта стабилизирането на еврото ще бъде само временно, защото трендът за поскъпване на долара изглежда много силен. Той очаква доларът да поевтинее до 1.50 лв. за долар или 1.31 евро в края на лятото. В момента еврото е 1.2240 евро за долар. Няма основания да се прогнозира трайно покачване на курса на еврото, категоричен е той.

Скорошен паритет на евтото с долара?

На финансовите пазари няма логическа зависимост между ръста на икономиката и поскъпването на дадена валута, а по-скоро на пазарите действат психологически фактори, обясни още валутният експерт. Инвеститорите и търговците на валути се интересуват от технически и финансови анализи и въз основа на тях формират очакванията си за движението на валутите в дадена посока, посочи той.

Според него точно затова последните данни на Евростат за повишаване на производството на еврозоната не означават непосредствено поскъпване и на еврото.

Красен Йотов от "Индъстри Уоч" обаче не очаква да се стигне скоро до паритет между долара и еврото. Едва ли ще се сбъдне неотдавнашната прогноза на Центъра за икономически и бизнес изследвания (Centre for Economics and Business Research - CEBR), публикувана в сп. "Бизнес уик" (Business Week), според която еврото ще стигне до паритет с долара през 2011 г. , след което ще се провали като валута, смята той.

Повечето оценки в момента са за запазване на курса на еврото около сегашните равнища и при още малко поскъпване на долара, смята анализаторът.

Европейските власти взеха мерки за балансиране на бюджетите, намаляване на дефицитите и на растежа на публичния дълг на страните от еврозоната, така че не виждам фундаментални причини еврото да продължи да поевтинява, аргументира се той.

В краткосрочен план той очаква да има колебания в рамките на текущите равнища на курса долар - евро. Когато в САЩ цените на акциите паднат, доларът се вдига и обратно; Федералният резерв вероятно ще продължи да печата долари и да държи ниска основната лихва, а това ограничава потенциала на долара да расте, продължи той.

В по-дългосрочен план движението на валутите ще зависи от бъдещето на еврозоната и дали страни като Португалия и Испания ще се справят с бюджетните си дефицити, добави той.

Който може и му стиска, да спекулира

За гражданите, които имат спестявания в евро, няма риск, но ако някой иска да спекулира, може да си купи долари и да чака ново, още по-голямо поскъпване на долара, съветват анализаторите. Закупуването на долари обаче крие финансов риск, а левовите и еврови спестявания са по-сигурни, защото сме във валутен борд.

Когато има несигурност на финансовите пазари, лихвите по банковите кредити растат, но тъй като спадът на еврото вече е налице, едва ли ще има повишение на лихвите в следващите месеци.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?