Ръстът на минималната пенсия ще бъде покрит от събрани повече осигуровки

Около 800 000 пенсионери ще получат допълнително повишение на пенсиите

Бисер Петков

Около 100 млн. лева, необходими за увеличаването на минималната пенсия на две стъпки до края на годината, ще дойдат от по-високи от очакваните приходи от осигурителни вноски. Това обяви в четвъртък социалният министър Бисер Петков след заседанието на Министерския съвет, на което бяха одобрени промените в бюджета на НОИ, засягащи увеличението.

От 1 юли 2017 г. минималната пенсия да се повиши от 161.38 лв. на 180 лв., което представлява увеличение от 11.5 на сто, а от 1 октомври 2017 г. - на 200 лв. с увеличение от 11.1 на сто.
В резултат на промяната със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Петков изрази надежда промените да бъдат подкрепени в парламента, за да може да влязат в сила от 1 юли и да бъдат изплатени по-високите размери на минималните пенсии.

Той уточни, че оценката на допълнителния разход за изплащане на по-високите минимални размери на пенсиите е за около 100 млн. лева до края на година.

Това нямало да доведе до нарастване на планирания размер на субсидията от централния бюджет за покриване на недостига от средства по бюджета на НОИ, защото текущото изпълнение показва, че има преизпълнение на плана за приходите за първите четири месеца с около 100 млн. лева, което ще покрие по-високия разход, който ще дойде от увеличените минимални размери на пенсиите.

"Както е подчертавано и преди, увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст води автоматично до увеличение и на други видове трудови пенсии – като трудовите инвалидни пенсии, наследствените пенсии. Тоест общо около 800 хиляди пенсионери след втората стъпка на увеличение ще получат по-голямо повишение, от планираната индексация на всички пенсии от 1 юли с 2.4%", обясни Петков.

Още по темата
Още от Бизнес