Ръстът на пенсиите ще е ясен през септември

Снимка: БГНЕС

Пенсиите на всички ще бъдат увеличени догодина, но с колко ще стане ясно през септември при определянето на основните параметри на бюджета. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков пред бТВ в сряда като уточни, че вдигането на пенсиите не е предизборно, а следва от разчетите за бюджета.

Правителството се фокусира повече върху увеличаването на доходите на хората, отколкото върху намаляването на ДДС, обясни Дянков и прогнозира, че минималната заплата може да се вдига и с повече от 20 лв. годишно, както е планирано до 2015 г..

 

"Засега приходите вървят по-добре от прогнозите, ще увеличаваме повече", допълни министърът. Повод за оптимизма му са постъпленията в повече от планираното в митниците и данъчната агенция . Приходите за април от ДДС са рекордни, каза Дянков. Според него това се дължи не на по-високи обороти на търговците, а на излизането им на светло, заради онлайн връзката на касовите им апарати с НАП. Само от бензиностанциите са отчетени с 30% по-високи печалби, посочи Дянков."Тоест доста повече оборот се е крило, отколкото предполагахме", обясни той.

 

Финансовият министър очаква приходите в бюджета за годината да надхвърлят 15 млрд. лв. и смята за най-реалистична прогнозата за икономически растеж от 1,4%, въпреки прогнозираните 2,3% в бюджет 2012 г. Инфлацията обаче ще бъде по-ниска от очакваните 2,8%, смята Дянков.

 

Вицепремиерът заяви, че правителството не се е отказало от разместването на държавната администрация извън София. По-късно през деня кабинетът трябва да одобри преместването в Пловдив на "туристическата" администрация от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а на агенцията по рибарство - в Бургас. След седмица ще бъдат обявени и други промени в местоположението на администрацията.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?