Ръстът на строителството у нас изостава спрямо средното за ЕС през ноември

Най-голямо увеличение е отчетено в Испания – близо 16% на годишна база

Ръстът на строителството у нас изостава спрямо средното за ЕС през ноември

Ръстът на строителство у нас изостава през ноември спрямо средното за 28-те страни членки на ЕС и тези от еврозоната. Това сочат данните на Евростат, обявени в понеделник.

На годишна база строителната продукция в България през ноември се е увеличила с 1.4%, докато в ЕС и еврозоната ръстът достига съответно 2.5% и 2.2%.

Месечният спад на строителната продукция у нас изпреварва спада, отчетен в ЕС и еврозоната. У нас намалението през ноември е 0.5% спрямо октомври 2014 г., докато в ЕС и еврозоната е съответно 0.2% и 0.1%.

Ръст при сградното строителство за сметка на инженерното

Ръстът от 2.5% на строителната продукция в ЕС през ноември на годишна база се дължи на увеличеното сградно строителство с 3.3%, докато гражданското, където влиза инфраструктурата, намалява с 0.5%, сочат данните на Евростат.

Най-силен годишен ръст на строителната продукция е отчетен в Испания (+ 15.9%), Швеция (+ 12.5%) и Унгария (+ 8.8%). Най-голям спад е отчетен в Словения (-11.2%), Италия (-7.9%), Португалия (-5.7%) и Словакия (-5.1%).

Ръст при инфраструктурното строителство

Месечните данни отчитат спад на произведената строителна продукция през ноември за целия ЕС с 0.2% през ноември спрямо октомври 2014 г. Това се дължи основно на намалението на сградното строителство е с 0.2%, докато инфраструктурното нараства с

0.1%, сочат данните на Евростат.

Най-голям спад сред държавите-членки, които са предоставили данни, се наблюдава в Италия (-4.5%), Великобритания (-2%) и Чехия (-1.9%).

В същото време лидер по ръст на строителната продукция през ноември спрямо октомври е Румъния (+ 5.8%), следвана от Полша (+ 2.5%), Швеция (+ 2.4%) и Испания (+ 2.2%), сочат данните на Евростат.

Споделяне

Още от Бизнес