Ръстът на туристи е 5.8% за тази година

Ръстът на туристи е 5.8% за тази година

Към момента имаме около 5.8% ръст на туристите спрямо същия период на миналата година, като в същото време приходите от туризма са се повишили с 3.5%. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на форум във Варна.

"Ако го сравним с очакванията за ръста на икономиката на страната като цяло, означава, че туризмът има два пъти по-бързи темпове на развитие", допълни той.

По отношение на всички съседни страни имаме повишен ръст и на целевите пазари, които формират основния поток на туристи в България, като най-голям е той при руските -  над 15.5% на годишна база, каза Ботев. Той уточни, че този ръст е отчетен на базата на издадените визи и на входящия контрол, докато голяма част от руските граждани, посещаващи стрната ни, имат многократни шенгенски визи, а една част и имоти, което статистиката не може да засече. За това реално погледнато този ръст сигурно е и още по-висок, каза Бранимир Ботев.

Шестият Черноморски туристически форум на тема "Еко-туризмът - нашето зелено бъдеще" се проведе във Варна. Форумът е под патронажа на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и на кмета на града Иван Портних и бе открит от зам.-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Традиционно организатори на събитието са Варненска туристическа камара, община Варна и Министерство на икономиката и енергетиката. Форумът по традиция е посветен на специализирания туризъм, като тази година акцентът е върху екологичния.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?