Растат нападенията на товарни влакове с цел грабеж

Петдесет и едно нападения на железопътни композиции с цел грабеж са констатирали от БДЖ за периода 1 януари-4 април 2005 г., съобщиха във вторник от националния жп превозвач. Посегателствата върху подвижния състав на дружеството стават застрашителни и се превръщат в редовна практика, алармираха от дружеството.

Сед най-проблемните участъци е междугарието Храбърско-Разменна-Перник (разпределителна). Точно по тази линия в понеделник влак от София за Перник, натоварен със скрап за “Стомана Индъстри”, остана с 13 вагона по-малко. Преминавайки през кв."Цалева круша" при гара Разпределителна в Перник, на композицията се качват в движение роми и разкачили вагоните, след което разтоварили металните отпадъци.

19 нападения на композициите с цел кражба по въпросната линия са констатирани от началото на годината. За сравнение през 2004 г. техният брой е бил 11, посочват от БДЖ.

Най-често влаковете се спират, като върху железния път се поставят предмети или се хвърлят камъни по локомотива, което принуждава машинистите да намаляват скоростта. След което се свялат скрепителните елементи между вагоните и откраднатите материали, превозвани от БДЖ като товари, се предават в близки пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, обясняват от железницата. Извършителите обикновено са роми.

Във връзка с това, ръководството на БДЖ изцяло подкрепя мнението на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, изказано в понеделник, че е крайно необходимо създаването на нормативен акт, който да регулира дейността на изкупвателните пунктове, декларираха от дружеството.

От началото на 2005 г. от жп превозвача са потърсили подкрепа и от областните администрации в Хасково, Враца, Русе, Търговище, Бургас и Плевен за разрешаване на този проблем, казаха от дружеството.

Споделяне

Още от България