Растат производството и износът на български машини

Министър Лукарски, сн: БГНЕС

Машиностроителният отрасъл е отбелязал значителен ръст през 2015 г. като основен негов двигател са автомобилната и отбранителната индустрии, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски във вторник по време на дискусия, посветена на сектора и част от националната кампанията "Новата БГ икономика" на в. “24 часа” и списание BG/Иноватор.

"През 2015 г. машиностроителният сектор е произвел 5% от обема на индустриалното производство в страната и е създал около 7.6% от добавената стойност в индустрията“, каза министърът по време на форума.

Индексът на промишленото производство и този на оборота в бранша през 2015 г. са се повишили съответно с 0.8% и 4%. "Произведената продукция от предприятията е за общо 2.47 млрд. лв., а оборотът на външните пазари на производството на машини възлиза на 1.83 млрд. лв. и постига увеличение с 3%.", каза още той. По думите му на вътрешния пазар секторът е реализирал продукция за 841 млн. лв., като увеличението е 4%.

По думите му в периода 2008-2015 г. износът на машини от България е нараснал с 64%, а само през миналата година увеличението е 4.1%. Така отрасълът заема 7% от общия експорт на страната. Лукарски коментира че съживяването на производството в сектора се е отразило и върху динамиката на вноса, който през 2015 г. е нараснал с 6%, като делът на вноса на машини възлиза на 9.3% от общия внос в страната.Той посочи още, че иновациите, образованието и научните изследвания имат огромен потенциал да бъдат полезни на индустрията и да бъдат движеща сила за нейното развитие и затова бизнесът трябва да е по-активен при инвестирането в развойна дейност.

Автомобилното производство е особено динамично развиващ се сектор от машиностроенето и привлича значителни чуждестранни инвестиции в България, разполага с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност, каза още Лукарски. Той илюстрира значимостта на сектора със сертифицираните от януари 2004 г. до октомври 2016 г. дванадесет проекта в автомобилостроенето с общи инвестиции за 654.8 млн. лв. и планирани над 7130 нови работни места.

Според Лукарски много добра референция за условията за инвестиции в България е отреденото ни трето място в световен мащаб за най-добра дестинация за инвестиции в производството на консултантската компания "Кушман и Уейкфийлд" (Cushman&Wakefield) като в топ 10 България изпреварва Литва (5 място) и Естония (6 място).

Икономическият министър акцентира и върху ръста на отбранителната индустрия. През последните две години реализираният износ и производство на продукти, свързани с отбраната от български дружества, отбелязват ръст от над 60%, посочи той. Основни фактори за тези резултати са по-активната и гъвкава маркетингова политика на дружествата и разширяването на кръга на потенциалните купувачи, активизиране на сътрудничеството с традиционните партньори, доказаното качеството на произвежданата продукция и разработването и производството на нови и конкурентноспособни продукти, информират от ведомството му.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?