Растат прокурорските искания за използване на разузнавателни средства

Софийската градска прокуратура все повече залага на използването на специални разузнавателни средства (СРС). Това стана ясно в сряда от думите на градския прокурор Николай Кокинов. В същото време той призна, че разузнавателните средства са "най-мързеливият начин за събиране на доказателства" и увери, че обвинителите се стремят да не "злоупотребяват" с тях.

За миналата година градската прокуратура е подслушвала 1435 души. Наблюдавала е 525 и е следила 532-ма души. По 24 разследвания са били белязани пари, а в 13 случая е използван агент под прикритие.

Кокинов изтъкна, че ефективността на СРС е нараснала над 10 пъти за последните 10 години. Сега в съдът влизат 10–20 процента от тях, добави Кокинов.

По повод изявления на вътрешния министър Цветан Цветанов, че се разследват злоупотреби с пари, отпуснати за справяне с бедствията, Кокинов заяви, че не му е известно да се води разследване срещу бившия министър на извънредните ситуации Емел Етем.

За сметка на това обаче прокуратурата имала "смътна" представа кой е убиецът на Боби Цанков.

Пълни данъчни ревизии на четирите фирми на лобиста от Плевен Красимир Георгиев - Красьо Черния е възложила прокуратурата, каза още Кокинов. Те обаче още не са завършени. Разследването за търговия с влияние срещу Красьо повече се насочва към финансовото му състояние.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?