Растат противоречията около "българската следа" във взривовете в чешки оръжейни складове

Растат противоречията около "българската следа" във взривовете в чешки оръжейни складове

Все по-противоречиви стават информациите около "българската следа" във взривовете през 2014 г в складове за боеприпаси в чешкото село Върбетице, взели две човешки жертви, след като миналата седмица чешкото разследване установи връзка на руското ГРУ с инцидента, с отравянето на Гебрев и Прага експулсира 18 руски дипломати.

В събота авторитетният вестник "Ню Йорк Таймс" публикува статия, според която българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев е признал, че е продавал боеприпаси на Украйна след изострянето на конфликта ѝ с Русия заради анексирането на полуостров Крим – нещо, които преди това отрече. Тези количества обаче не са били в Чехиял В неделя от неговата компания "Емко" направиха изявление, че наличните документи опровергават наличието на връзка между взривовете в Чехия и някакви търговски отношения на "Емко" с Украйна и поканиха автора на статията н "Ню Йорк Таймс" да се запознае с тези документи. Часове по-късно обаче чешкият президент Милош Земан обяви в извънредно обръщение по телевизиите "Прима" и "Си Ен Ен Прима нюз", че чешките правоохранителни органи са установили връзката на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с експлозиите в складовете за боеприпаси в село Върбетице през 2014 г.

От изявлението на Земан става ясно, че Гебрев е трябвало да получи въпросните боеприпаси и за тях дори е платил аванс.

"Сред фактите се промъкват и всякакви предположения и неверни хипотези". Така коментираха от оръжейната компания "Емко" на Емилиян Гебрев в неделя публикацията от предишния ден на "Ню Йорк Таймс", в която се посочва, че в имейл до изданието Гебрев за пръв път е признал, че оръжията във взривените през 2014 г. складове в чешкото село Върбетице са били негови – нещо, което дни преди това той отрече.

Дни след като чешките власти уличиха руските агенти, известни под названието "подразделение 29155", като причинители на експлозиите през 2014 г. във Върбетице с двама загинали, Гебрев признава, че в тези складове е имало негова стока. И според чешки представители именно тази стока е била мишената, пише "Ню Йорк таймс".

Досега Гебрев твърдеше, че унищоженото в избухналия склад в Чехия не е било предназначено за Украйна и че е прекратил отношенията си с Киев след избухването на конфликта с Русия. В петък обаче е потвърдил с имейл до редакцията, че е подписал договор с "оторизирани украински компании" в края на 2014 г. Това се случва след като сепаратистите, подкрепяни от руските въоръжени сили и разузнавателни служби, започнаха война срещу украинската армия, пише нюйоркското издание.

В последвалата официална позиция на "Емко", се посочва, че "последните разкрития за терористичната дейност на агенти на руските специални служби на територията на Чехия през 2014 г. създадоха медийна среда, в която сред фактите се промъкват и всякакви предположения и неверни хипотези".

"Както заявихме в съобщенията си до медиите съответно от 19 и 20 април т.г., предположението, че има връзка между взривовете в Чехия и някакви търговски отношения на "Емко" с Украйна се опровергава от наличните документи. Няма такава връзка. Досега е безспорно установено единствено това, че едни и същи агенти на едно и също подразделение на ГРУ, както се твърди в медиите - отряд 29155, са били причастни към терористична дейност в Чехия през 2014 г., в България през 2015 и във Великобритания през 2018 г. Съществуват редица хипотези за причините и мотивите зад тази терористична дейност", пише в изявлението на българската оръжейна компания.

"В статия на в. "Ню Йорк таймс" от 24 април 2021 г. отново се правят внушения за възможна "украинска връзка" около опита за убийство на тримата български граждани (Гебрев, синът му и търговски директор на "Емко" – б. ред.) и взривовете в Чехия. Цитират се неназовани "украински" източници, според които, цитат "за да се попречи на руски симпатизанти в българското правителство да блокират доставките (за Украйна), сандъците с муниции са били маркирани да изглеждат като че ли са предназначени за Тайланд", край на цитата. Това твърдение не отговаря на истината", заявяват още от "Емко".

"Във връзка с горното и с цел установяване на фактическата истина, журналистът Майкъл Шуърц (автор на статията – б.ред.) е поканен лично да се запознае с цялата документация по случая", посочват от дружеството.

То напомня, че за пострадалите през 2018 г. от химическата атака в Солсбъри г-н Скрипал и неговата дъщеря не е известно да имат нещо общо с Украйна. "Добре би било да се напомни също, че и до днес не е известно дали са разследвани взривовете в България на 21 март и 15 април 2015, които също нямат нищо общо с "Емко", заявява оръжоейният производител и търговец.

Според бивш украински служител, цитиран в статията на "Ню Йорк Таймс" обаче Гебрев е имал договор за въпросните оръжия.

"Един настоящ и един бивш украински държавен служител казаха - при условие да останат анонимни при обсъждането на класифицирана военна информация - че "Емко" е подписала през 2014 г. договор за доставка на артилерийски муниции за украинската армия. За да попречи на симпатизиращи на Русия в българското правителство да блокират доставките, сандъците с муниициите били етикирани, все едно ще бъдат изнасяни за Тайланд", казва въпросният бивш украински служител. Гебрев обаче отрича компанията му някога да е поставяла погрешно описание на износа си", пише "Ню Йорк Таймс". На това акцентират и в неделя в съобщението си до българските медии от дружеството.

На този фон чешкият президент Милош Земан заяви в неделя, че боеприпасите в складовете във Върбетице е трябвало да бъдат изпратени в България. По думите му, цитирани от руската агенция ТАСС, е имало договор за покупко-продажба, Гебрев е платил аванс, така че "може да се смята за доказана българската следа".

Президентът призова сънародниците си да изчакат резултатите от разследването на инцидента във Върбетице и увери, че информацията няма да бъде засекретена.

"Ако узнаем, че се оправдават подозренията /за причастност на Москва към експлозиите/ (...) Русия ще трябва да заплати за този вероятен терористичен акт", посочи Земан. Ако обаче тези подозрения бъдат опровергани, това ще означава, че става дума за игра на специалните служби, която може да има сериозни последствия за нашия вътрешнополитически живот", добави чешкият президент.

Според цитирания от "Ню Йорк Таймс" бивш украински служител инцидентът във Върбетице е защото руското правителство разбрало за доставките на Гебрев за Украйна и притиснало българското да ги прекрати.

"Да оказваш военна помощ на украинското правителство когато и да е след 2014 г. би трябвало да е равносилно на игра с огъня", пише още изданието.

Според статията "Търговецът на оръжие под прицела на руски елитен отряд за убийства" се допуска, че именно бизнесът на Гебрев с Украйна стои зад опитите за отравянето му с вещество, наподобяващо Новичок.

Според Гебрев въпросното подразделение 29155 е оперирало из Европа дълго време преди да бъде идентифицирано от западните разузнавателни агенции. През 2019 г. журналистическо разследване на "Ню Йорк таймс" е установило какви са били целите на тази ударна част и че нейни служители са извършили покушението предната година срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в английска град Солсбъри. След това има много други примери, продължава вестникът, за деянията на тази група шпиони. Миналата година ЦРУ констатира, че офицери от 29155 вероятно са изплащали тайно възнаграждения на криминални престъпници в Афганистан, които в замяна да нападат войници от САЩ или коалицията.

Българската прокуратура предяви през януари 2020 г. задочни обвинения към трима руснаци от 29155 за отравянето на Гебрев и издаде заповеди за техния арест, припомня "Ню Йорк таймс". Сега българският оръжеен търговец се съмнява, че нападателите са действали сами и намеква, че даже и руснаците да са отговорни за отравянето му, те вероятно са в сговор с негови врагове в България, допълва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?