Растат ражданията на бебета с увреждания

През последните години се наблюдава тревожна тенденция на увеличаване броя на вродените и наследствените заболявания при новородените. Годишно в страната се раждат около 3500 деца с увреждания, което е между 3 и 5 процента от всички раждания, положението в Плевенския регион е същото. Това каза в понеделник доцент д-р Стоян Танчев, началник на Акушеро-гинекологичния комплекс при Университетската болница в Плевен, цитиран от БТА.

Сърдечно-съдовите проблеми при новородените са на първо място сред наблюдаваните аномалии, допълни лекарят. Следват заболяванията на централната и периферната нервна система, аномалиите на тънките черва при новородените, поясни той. В момента в интензивния сектор на клиниката в Плевен има четири такива деца.

Според доц. Танчев трябва да се повиши качеството на профилактиката на родилките като се използват съвременни методи за ранна диагностика на аномалии в плода. Генетичните консултации и биохимични изследвания могат съвсем точно да идентифицират проблема в най-ранен стадий, допълни специалистът.

В много случаи при рискова бременност предизвикано преждевременно раждане може да спаси детето и да му осигури нормално и пълноценно развитие, е категоричен доц. Танчев.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?