Растат тълпите мигранти от Унгария към Австрия

За два дни са влезли над 21 хил. души, отворен бе пунктът Хоргош-Рьоске

Тълпите от бежанци, които се движат от Унгария към Австрия, стават все по-многобройни, след като властите в Будапеща решиха да транспортират на запад бегълците на границата ѝ с Хърватия, отвори един от пунктовете на границата си със Сърбия, а напливът на мигранти към Балканите не секва.
 
Около 10 700 мигранти са влезли само в неделя пеша от Унгария в Австрия, което е повече от регистрирания поток от 10 500 души в съботния ден. Поради тази причина бе частично затворена минаващата покрай границата магистрала А4, водеща до град Никелсдорф, който е главният пункт за преминаване на мигранти от Унгария.

Правителството във Виена изрази недоволство от действията на унгарските си съседи. Те пък се оплакаха от действията на Хърватия, която започна да превозва бежанци до границата си с Унгария и да ги насърчава да преминават браздата.

Австрийската полиция започна да спира някои мигранти, опитващи се да преминат през южната граница със Словения. Около 100 души не са били допуснати да влязат от там през нощта срещу неделя, защото нито са заявили, че търсят убежище, нито са представили документи за пътуване на контролния пункт Шпилфелд. Те са останали да чакат на територията между двете страни, съобщава ТАСС.

В събота австрийската външна министърка Йохана Микъл-Лайтнер заяви, че не изпитва съчувствие към бежанци, които не са потърсили убежище на Балканите, а вместо това са се опитали да стигнат до по-проспериращи страни. Според правилата на ЕС бежанците трябва да подават молби за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат. Това лято правилата често бяха пренебрегвани с нарастването на броя на мигрантите, объркали както служителите по границата, така и политиците в ЕС.

Полицията ще прилага съответните имиграционни закони, "стига да успеем да се справим с потока", заяви полицейски говорител.

Австрия е важна транзитна страна за мигрантите, бягащи от войната и бедността в Близкия изток, Афганистан или Африка. Те се опитват да достигнат Германия и други западноевропейски страни, отбелязва ДПА.

Репортери на Франс прес разказват, че цялата процедура по транспортирането на бежанците върви при негласно сътрудничество между държавите въпреки взаимните нападки. ББС пък цитира мигранти, които признават, че нито Хърватия, нито Унгария ги е регистрирала и могат спокойно да поискат убежище в Австрия или евентуално в Германия.

В същото време вътрешните министри на Сърбия и Унгария Небойша Стефанович и Шандор Пинтер отвориха в неделя основния граничен пункт между двете страни Хоргош 1 - Рьоске - 1, който бе затворен в понеделник от унгарска страна, предаде Франс прес.

Затворен остава пунктът Хоргош 2 - Рьоске 2,  където в сряда настъпи хаос, след като унгарската полиция използва сълзотворен газ, водни струи и палки за разгонване на бежанците.

"Обстановката бе наложила затварянето (на пункта), но в сътрудничество с нашите сръбски колеги, проблемът бе решен и условията позволиха повторното отваряне“, заяви Шандор Пинтер.

Унгарски армейски части и конвои от военни автомобили пък са изпратени на границата с Хърватия, накъдето през последните дни 28 автобуси с мигранти са се отправили. Около хиляда души са били превозени до там с влакове, според руската агенция ТАСС.

Хърватският вестник "Ютарни лист" пише, че по нелегални пътища мигрантите стигали до Унгария, и че само за последните два дни по такива канали в Унгария са влезли около пет хиляди мигранти. Според изданието главният враг за бежанците сега бил дъждът, спадналите температури и това, че много от тях спят на открито.

По информация на словенската полиция пък, в страната от Хърватия са влезли над две хиляди души, половината от които през последните дни. Около 400 от тях са минали през изминалата нощ през граничния пункт Брегана.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?