Растат тревогите за здравето на Тимошенко

Растат тревогите за здравето на Тимошенко

Тревога за здравето на бившия украински премиер и сегашен опозиционер Юлия Тимошенко, която гладува дванадесети ден в знак на протест срещу оказано над нея в затвора насилие, изразиха във вторник нейната дъщеря и съпругът ѝ, както и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

"Мама гладува вече 12-и ден. Много се тревожим за здравето ѝ. В момента има празници, не ни пускат при нея и не знаем какво може да се случи с нея през това време", заявява Егения Тимошенко в официалния сайт на бившата премиерка, която излежава седемгодишна присъда по обвинения в злоупотреба с власт.

 

Евгения призовава украинците да не остават равнодушни към положението на майка ѝ, чието здравословно състояние, по думите на дъщерята, се влошило от обявената гладна стачка.

 

Междувременно съпругът на Юлия - Олександър Тимошенко, който живее в Прага, я прикани "да мисли за бъдещето на Украйна, където лидерът на опозицията ще стане лидер на държавата", посочва руската агенция "Интерфакс".

 

"Един живот, излъчвал винаги радост и надежда, може да прекъсне всеки момент. Кой ще спечели от това? Само един човек - днешният президент Янукович, който иска тя физически да бъде унищожена, нарежда изтезания и гаври", посочва Олександър Тимошенка на сайта на съпругата си, цитиран от руската агенция "Интерфакс".

 

"САЩ са много разтревожени от отношението към бившия премиер Юлия Тимошенко и към други членове на бившото правителство, намиращи се в затвора", посочва Хилари Клинтън в разпространено във Вашингтон комюнике. В него държавният секретар настоява украинските власти да гарантират, че г-жа Тимошенко ще получи незабавна медицинска помощ в адаптиран център и ги моли за разрешение на американския посланик в Киев да се срещне с бившия премиер.

 

Юлия Тимошенко, която излежава в Храков седемгодишна присъда заради сключените с Русия през 2009 г. газови договори, е подсъдима и по друго дело за финансови злоупотреби през 1990-те години. Тя страда от заболяване на гръбначния стълб и твърди, че е била малтретирана, докато е откарвана принудително за преглед в болница в Харков.

 

Ред държави от ЕС изразиха тези дни безпокойство във връзка със състоянието на Тимошенко и Общността настоя украинските власти спешно да дадат обяснения за положението с опозиционния лидер.

 

Киев все още е заплашен от политически бойкот на тазгодишното европейско първенство по футбол, организирано съвместно от Полша и Украйна, напомня Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят