Растат желаещите договор със Здравната каса

Въпреки постоянното оплакване от недофинансираните клинични пътеки и ред други критики към НЗОК, желаещите да станат договорни партньори на институцията постоянно се увеличават. Това отчете в сряда шефката на Националната здравно-осигурителна каса д-р Румяна Тодорова по повод десетгодишнината от създаването на НЗОК. В края на миналата година 382 лечебни заведения са сключили договор с касата като изключителен ръст бележи частния сектор, а това е показателно, тъй като за него най-важна е печалбата,посочи тя. Договорни партньори на касата са и над 5 000 джипита и близо 9 000 специалисти. Средногодишният процент на нарастване на приходите от НЗОК на едно лечебно заведение е 11%.

Броят на здравните заведения, които работят по договор с НЗОК, е нараснал над 100 пъти от създаването на институцията. В момента тече подписването на договори с партньорите за настоящата година, като окончателният им брой ще стане ясен в края на месеца.

Като най-голям успех Тодорова отчете тръгването на интегрираната информационна система на касата от началото на тази година и това, че в институцията вече почти не се работи на хартия. Въпреки, че системата е разработвана от фирма "Бул", покрай чието име се разшумя около скандала със системата на НАП, Тодорова е категорична, че тази на НЗОК е абсолютно сигурна и надеждна и не позволява злоупотреби. Административните разходи на институцията от 2001 година насам са паднали от 5.6% на 2.6%.

Иначе от касата отчетоха добре познати тенденции – от 2000 година насам разходите на НЗОК за извънболничната помощ са нараснали шест пъти, а тези за болничната – 100 пъти.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?