Расте бедността сред децата в развитите страни

Бедността сред децата стабилно нараства в някои от най-богатите страни в света и може да бъде преборена само с целенасочени действия на правителствата за повишение на доходите на най-бедните семейства. Това се казва в разпространен във вторник доклад на Фонда на ООН за подпомагане на децата УНИЦЕФ, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Документът се основава на данни от последните 15 години за 24 от общо 30-те страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Без значение кой от широко използваните измерители на бедността се прилага, се наблюдава влошаване на положението на децата през последното десетилетие", посочва докладът.

Най-ниска в изследваните страни е била детската бедност в Скандинавието, благодарение най-вече на щедрите социални помощи, отпускани от тези държави на семействата. В Дания бедността сред децата се оценява на 2,4 процента, във Финландия - на 2,8 на сто, в Норвегия - 3,4 процента, а в Швеция - 4,2 на сто.

В другия край на класацията са Мексико, където 27,7 процента от децата и младежите до 18 години живеят в бедност, и САЩ, където този дял е 21,9 на сто. И двете страни изразходват по-малко от 5 процента от брутния си вътрешен продукт за семейни помощи.

Според базирания във Флоренция Иноченти център към УНИЦЕФ, който е провел изследването, децата са в бедност, ако доходът на човек в домакинството им е 50 процента или по-малко от средния национален доход за страната им.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?