Расте броят на болните от туберкулоза

Нараства заболяемостта от туберкулоза, като мъжете се заразяват близо два пъти по-често от жените, съобщават от столичната ХЕИ.

13 човека са боледували от туберкулоза в София през 1990 год., а през 2000 год. броят им нараства до 94. Заболелите от туберкулоза през миналата година са 98, като най-засегнатата възрастова група са от 20 до 29 - годишна възраст.

Засягането от болестта на хора предимно в активна възраст, както и на деца и млади хора, показват, че причините за подема на заболяването не са овладени и можем да очакваме да се задържи едно високо ниво на заболяемост, уточняват от ХЕИ.

През последните 10-15 години се наблюдава тенденция на завишаване на заболяемостта от туберкулоза в света. По данни на Световната здравна организация в света годишно заболяват 8 милиона души, а около 3 милиона умират от туберкулоза, припомни БТА.

Правилният начин на живот, редовната противотуберкулозна имунизация и химио профилактика при нужда са основните мерки за профилактиката на туберкулозата.

По повод 24 март - Световен ден за борба с туберкулозата, отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" към СХЕИ организира здравно-образователни дейности в столичните училищата. На родителите на деца от детски заведения с деца от ромски произход се раздават листовки "Внимание - туберкулоза".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?