Расте броят на нападенията с нож в Лондон

Расте броят на нападенията с нож в Лондон
"Следователите отправят призив към евентуални свидетели да се свържат с тях, след като мъж беше намушкан в Кройдън". Подобно на лош рефрен, лондонската полиция отправя все повече съобщения, подобни на това, което беше публикувано в Туитър вчера. Полицията е изправена пред нарастване на броя на нападенията с хладно оръжие в британската столица.
 
Това явление засяга особено младежите, които все по-често носят ножове. Практика, която притеснява властите.
 
От началото на годината в Лондон 27 души на възраст под 25 години бяха убити с хладни оръжия, което се равнява на близо една жертва седмично, съобщава общината.
 
Тези цифри са "само видимата част на айсберга", смята Патрик Грийн, ръководител на "Бен Кинсела тръст", организация, специализирана в предотвратяване на агресията.
 
От април 2016 г. до март 2017 г. полицията е регистрирала близо 12 100 нападения с нож в Лондон, при които са били ранени над 4400 души. Това е най-лошата статистика от пет години.
 
"Повечето от нападнатите остават с физически последствия за цял живот, без изобщо да споменаваме психологическите травми", обяснява Грийн пред АФП. "Това, че се възстановявате, не означава, че ще се върнете към нормалния живот".
 
В три от четири случая, нападенията не са свързани с организираната престъпност, а с хора, които носят оръжие, за да се чувстват в безопасност или да си придават важност.
"Често сме свидетели на самоизпълняващи се пророчества: младежите се снабдяват с нож и с това увеличават значително шансовете си да станат жертви", гласеше в края на миналата година анализа на Бърнард Хоган-Хау, бивш директор на лондонската полиция.
 
Превенция в училищата
 
За да се опита да сложи край на този феномен, министърката на вътрешните работи Амбър Ръд обяви във вторник намерението си да забрани притежанието на зомби ножове, нинджа звездички или боксове.
 
Що се отнася до забраната за носене на ножове на публични места и в училищата, тя ще бъде разпростряна и над други места, особено университетите.
 
Кметът на Лондон Садик Хан от своя страна обеща на училищата, че ще получат устройства за откриване на метали и служител от силите за сигурност в рамките на програма на стойност 7 милиона лири (7,9 милиона евро).
 
Освен това той порица съкращенията на средствата за младежите, наложени от консервативното правителство, които доведоха до закриването на 30 младежки центрове, а те са потенциални места за превенция.
 
През последните седмици стотици британски училища бяха посетени от полицаи за лекции по превенция, в рамките на "операция скиптър", провеждана на национално равнище.
 
Десетки хора бяха мобилизирани в рамките на тази програма за по една седмица в месеца, за да подобрят контрола над търговците, които продават ножове, както и на населението, и да конфискуват незаконно продадените оръжия. Освен това са поставени контейнери, за да може всеки да се освободи анонимно от забранени хладни оръжия.
 
Болниците въвеждат иновации
 
В същото време обаче наказанията намаляват. Докато нападенията с хладно оръжие в столицата са нараснали с 24 на сто миналата година, реакциите на съдебната власт са отбелязали спад от 5 на сто.
 
"Би било наивно да се мисли, че ако направите очевидни съкращения в една организация, няма да има никакви последствия", заяви по време на представянето на тези данни Мартин Хюит, заместник-директор на Скотланд ярд, визирайки съкращаването на броя на лондонските полицаи с 14 на сто от 2010 година.
 
Поради това спасителните служби въвеждат иновации. През последните месеци болниците и полицията разработиха съвместна програма за събиране и споделяне на анонимна информация за всяко ново нападение.
 
Така създадената база данни би трябвало да позволи да се подобри превенцията и реакцията на службите за спешна помощ. "Политиката на икономии беше катализатор на промяната, за която се надяваме да бъде позитивна", казва Джон Пойтън, директор на "Ред тред", организация за помощ на жертвите. 
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят