Расте броят на жертвите на обилните дъждове в Япония

Расте броят на жертвите на обилните дъждове в Япония

Най-малко 47 души са в неизвестност, а петима са в критично състояние заради проливните дъждове, взели вече 27 жертви в западната и централната част на Япония, съобщи Ройтерс, позовавайки се на японската телевизия Ен Ейч Кей. Повече от 1.6 милиона души са евакуирани от домовете си. 

Японската агенция по метеорология издаде предупреждение за опасно време за четири префектури в западната част на главния японски остров Хоншу, където има риск от свлачища, повишаване на нивата на реките и силни ветрове.

Причината са "исторически" силните валежи, както отбелязват японските медии. В Мотояма, градче на остров Шикоку на около 600 километра от Токио, от петък до събота сутринта са паднали 583 милиметра дъжд. 

Около 48 000 полицаи, пожарникари и войници се отзовават на сигналите с молба за помощ. Пороите се отразиха и на производствения ритъм. Някои автомобилопроизводители, сред които Мицубиши и Мазда, спряха за известно време работа в някои свои заводи, защото валежите и наводненията прекъснаха веригите за доставки и изложиха на риск безопасността на работниците, съобщи агенция Киодо.

Споделяне

Още от Свят