Расте броят на жертвите на пожара в Перм

Расте броят на жертвите на пожара в Перм

Нараства броят на жертвите от пожара, избухнал в петък срещу събота в един от нощните клубове на руския град Перм. От тежките изгаряния починаха още двама души и общият брой на загиналите вече е 112, предаде ИТАР-ТАСС в неделя.

Ранените са 120 и повечето са в тежко състояние. Деветдесет и осем от пострадалите са прехвърлени от болниците в Перм в Москва, Санкт Петербург и Челябинск.

В Перм неделя е втори ден на траур, а понеделник ще е траурен за цяла Русия.

За пожара е образувано второ наказателно дело - за причиняване по невнимание на смърт на две или повече лица, съобщиха от руското следствие. Преди това бе образувано дело и за неспазване на правилата на пожарната безопасност, довели по невнимание до смърт на две и повече лица. Наказанията по двете обвинения са между 5 и 7 години затвор.

Задържано е цялото ръководство на злополучния клуб. Арендаторът се намира в болница, защото е сред пострадалите от пожара. Всички задържани не се признават за виновни и по-скоро се представят като жертва на обстоятелствата, съобщи Марина Забарова, която ръководи разследването.

Близки на загинали при пожара в Перм искат да линчуват арестуваните, предаде агенция Интерфакс в неделя, като се позова на източник от правоохранителните органи в Уралския федерален окръг на Русия. Фамилиите на заподозрените и задържаните за трагедията в нощния клуб "Куцият кон" са пазени в тайна, за да не станат те жертва на отмъщение от страна на семейства на жертви. Още в нощта на пожара няколко роднини на загинали поискали от правоохранителните органи да издадат имената на виновниците.

Заведението пламна по време на пиротехническо шоу. Предполага се, че фойерверк е запалил окачения сламен таван на бара. Възможно е огънят да е тръгнал от късо съединение. Прозорците на помещението са били заковани. Едното от крилата на вратата на изхода е било залостено. Клубът в миналото на два пъти е бил глобяван за неспазване на предписанията за пожарна безопасност.

В разследването на трагедията участват няколко десетки следователи от няколко руски града. Днес в Перм е продължило разпознаването на загиналите и предаването на личните им вещи на роднините.

Министърът на извънредните ситуации на Русия Сергей Шойгу съобщи, че ръководеното от него министерство и министерството на вътрешните работи започват внезапни проверки на заведения като изгорелия в Перм клуб "Куция кон". Шойгу е разпоредил да се извършат проверки на пиротехническите изделия, особено на вносните.

Той поиска да се наложи категорична забрана за използване на пиротехника при масови мероприятия, независимо от това за каква проява става дума, включително на концерти на известни артисти и шоумени. "Те не могат да си представят представленията си без огън и фойерверки", коментира министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят