Расте броят на жертвите в рухналия блок в Истанбул

Властта наложи медийна забрана за информация около инцидента

Расте броят на жертвите в рухналия блок в Истанбул

Три станаха жертвите на трагедията в истанбулския квартал Картал, причинена от срутването на 8-етажен жилищен блок в сряда, съобщи местното валийство.

Дванайсет ранени са били извадени изпод развалините. Те са настанени в болници, но състоянието на трима от тях е тежко.

По решение на републиканската прокуратура в Картал е наложена медийна забрана за излъчване на информации във връзка с трагичния инцидент.

Твърди се, че под развалините има затрупани още хора, но министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който снощи беше на мястото на инцидента, не уточни техния брой.

Спасителните работи са продължили през цялата нощ. На помощ са се притекли подкрепления от Бурса и Сакария. Дейностите са били прекратени за известно време поради твърдения за опасност от срутване на съседния блок. След като се оказава, че няма такъв риск, са били възобновени.

Поради риск от срутване са били евакуирани живущите в три блока в този район.

Води се следствие за изясняване на причините. Към момента няма официална версия на какво се дължи трагедията. Разпространяват се разнопосочни твърдения.

Валията на Истанбул Али Йерликая заяви, че три етажа на блока са били достроени без разрешение, което, както се предполага, може да е довело до срутването. Кметът на Картал Алтънок Йоз уточни, че блокът не е регистриран сред рисковите сгради, като се позова на документ на Министерството на градоустройството. Блокът не е бил и сред жилищните сгради, включени за събаряне в урбанизационния проект за обновяване на сградния фонд. Сградата е регистрирана през 1992 г.

Според общинските власти срутването на сградата вероятно е било причинено от експлозия.

Живущите в срутилия се блок са настанени в съоръжения за социални услуги на кметството. Осигурени са завивки, храна, а някои от потърпевшите са отишли при свои близки.

Спасителните работи продължават.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?