Расте интересът към професионалното управление на сгради

Пазарът на фасилити услуги у нас е достигнал 5 млрд. лв., догодина ще нарасне с още 15%

Расте интересът към професионалното управление на сгради

Пазарът на професионална поддръжка на сгради е нараснал с 15 на сто през тази година и ако в края на 2012 г. бизнесът е генерирал 4.2 млрд. лева, то към момента обемите надхвърлят 5 млрд. лв. като догодина се очаква нов ръст от 15 процента Това сочат данните на Компанията "Фасилити Оптимум България", която е специализирана в поддръжката и управлението на бизнес сгради.

 

"Професионалното управление набра скорост изключително бързо на българския пазар, при това в годините на икономическа стагнация”, коментира Бисера Иванова, изпълнителен директор на компанията. По думите ѝ инвеститорите все по-често прибягват до тази услуга още в началните етапи на проектиране, за да подпомогнат процеса по реализация на сградата си на пазара на наеми.

 

Иванова очаква през 2014 г. фокусът да е върху услугите по техническа поддръжка, които ще нараснат с поне 25%.

 

Около 2.38 млн. кв. м са сградите, използващи професионални фасилити услуги към края на 2013 г. Това е с 9 % повече спрямо края на 2012 година – в сектора на административните и офис сгради увеличението е само с 5%, а при търговските сгради и магазинните вериги увеличението е с 19%. Традиционно най-активни остават потребителите като финансови и ютилити компании, телекоми с клонова мрежа в цялата страна, офис центрове, търговски комплекси и молове, сочат данните на дружеството.

 

Най-популярната фасилити услуга в страната остава почистването, която се използва от над 90 % от фирмите. Интерес представлява обаче засилващата се тенденция за ползване на външни услуги за техническа поддръжка, включващи най-общо периодична/регулярна профилактика, поддръжка и аварийни ремонти на всички системи и инсталации в сградите, като електрически инсталации, отоплителни, климатични и вентилационни системи и други.

 

"Чрез планиране на редовна профилактика и енергиен мениджмънт могат да се избегнат много от аварийните ситуации, които водят до високи непредвидени разходи. Като се има предвид, че в изграждането на една сграда се влагат 30% от общите инвестиции в нейния живот, а в следващите поне 70 години харчим останалите 70% от инвестициите за нея, то техническата поддръжка е сред факторите, които можем да оптимизират тези 70%“, посочват от "Фасилити Оптимум България".

 

Един от най-любопитните казуси през 2013 г. е този за разделното събиране на отпадъците, смята Бисера Иванова.

 

"Само 26% от фирмите в България събират разделно боклука, както ги задължи законът от 1 януари тази година”, коментира тя. "Въпреки че глобата достига до 20 хил. лева, българските компании все още не са успели да се сдобият със специалните кошчета за разделно събиране и не са мотивирани да спазват изискванията. Това не е приоритет на голяма част от фирмите в страната, тъй като малките компании произвеждат твърде малко боклук, за да си позволят професионална услуга за неговото рециклиране”, смята експертът.

 

По думите ѝ стойността на специалните кошчета за разделно събиране варира от 30 до 150 лева за офис с площ от 200 кв.м. Изискването по закон важи за всички фирми – от ресторанти и магазини до малките административни офиси. Едва 13% от малките административни офиси са спазили закона, сочат данните на "Фасилити Оптимум България".

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти