След като правителството смени въпроса за референдума

Расте подкрепата за оставането на Великобритания в ЕС

Расте подкрепата за оставането на Великобритания в ЕС

Броят на британците, които биха подкрепили оставането в Европейския съюз на планирания референдум се е увеличил, след като правителството реши да промени формулировката на въпроса, който ще бъде зададен на гласоподавателите, предаде "Ройтерс".

Министър-председателят Дейвид Камерън обеща да предоговори отношенията между Великобритания и ЕС преди края на 2017 г. По-рано този месец правителството заяви, че ще промени въпроса, който според мнозина дава предимство на привържениците на оставането на Лондон в Евросъюза.

Според последния социологически сондаж 43% от британците подкрепят оставането на страната в ЕС, а 40% биха избрали напускането. В предишното проучване 45% искат да останат в ЕС, а 37% виждат Великобритания вън от общността.

Първият вариант на въпроса беше: "Трябва ли Обединеното кралство да остане член на ЕС?", а гласоподавателите трябваше да отговорят с "да" или "не". След промяната, британците ще бъдат попитани: "Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз"?

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?