След като правителството смени въпроса за референдума

Расте подкрепата за оставането на Великобритания в ЕС

Расте подкрепата за оставането на Великобритания в ЕС

Броят на британците, които биха подкрепили оставането в Европейския съюз на планирания референдум се е увеличил, след като правителството реши да промени формулировката на въпроса, който ще бъде зададен на гласоподавателите, предаде "Ройтерс".

Министър-председателят Дейвид Камерън обеща да предоговори отношенията между Великобритания и ЕС преди края на 2017 г. По-рано този месец правителството заяви, че ще промени въпроса, който според мнозина дава предимство на привържениците на оставането на Лондон в Евросъюза.

Според последния социологически сондаж 43% от британците подкрепят оставането на страната в ЕС, а 40% биха избрали напускането. В предишното проучване 45% искат да останат в ЕС, а 37% виждат Великобритания вън от общността.

Първият вариант на въпроса беше: "Трябва ли Обединеното кралство да остане член на ЕС?", а гласоподавателите трябваше да отговорят с "да" или "не". След промяната, британците ще бъдат попитани: "Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз"?

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?