Расте разочарованието от правителството

Расте разочарованието от провежданата от правителството политика, както и недоверието към премиера Бойко Борисов, заместниците му Цветан Цветанов и Симеон Дянков, шефката на парламента Цецка Цачева. Спада леко и доверието към президента Георги Първанов след случката със стенограмата от разговора им с Дянков, но те по-скоро са отишли в групата на онези, което нямат отношение към държавния глава, сочи обявено в понеделник представително проучване на агенция МВМД, проведено на 13 и 14 март сред 758 души от цялата страна.

Готвената от ГЕРБ процедура за отстраняване на Първанов заради скандала с Дянков среща безрезервната подкрепа на 15.2 на сто от запитаните, а категорично против са 29.7 процента. По-скоро “за“ са около 19 на сто, а по-скоро “против“ - 21 процента.

Ако преди месец доверие в Борисов са имали 63.1 на сто от анкетираните граждани, днес по същия начин отговарят 57.9 процента от запитаните. При Цветанов подкрепата е спаднала от 61.6 на сто до 55.6 процента, а при Дянков намалението е от 34.6 % до 26.5 на сто. Също толкова доверие в момента имат и хората в Цачева, докато месец по-рано то е било 29.4 процента.

Спада също така доверието в парламента и в президентството, но се вдига в правителството, което е учудващо на фона на показателите на хората на най-високи позиции в кабинета.

Ако през февруари обнадеждени от политиката на кабинета са били 53.8 процента от анкетираните, днес такива са 43.9 на сто. Почти двойно е нараснал и броят на хората, които смятат, че сегашното правителство се справя по- зле от предишното – от 8.2% на близо 15 на сто, сочат данните на МВМД.

Икономическата политика на правителството се оценява като положителна от близо 9 на сто, като категорично отрицателна я определят 20.8 процента от запитаните. Като по-скоро положителна и по-скоро отрицателна я описват съответно 32 и 25 на сто от хората. Останалите са без становище..

Споделяне

Още от България