Растежът на бизнес активността в еврозоната през юли е над очакванията

Растежът на бизнес активността в еврозоната през юли е над очакванията

Бизнес активността в еврозоната е ускорила темпа си на растеж в края на миналия месец, след като компаниите до голяма степен загърбиха гръцката дългова криза, което предполага, че икономическото възстановяване на валутния съюз върви в правилната посока, предаде Ройтерс, като цитира оповестено в сряда проучване на компанията за финансова информация Маркит (Markit).

Изправянето на Гърция на ръба на фалита застрашаваше сериозно да разклати еврозоната, но в средата на юли Атина постигна рамково споразумение по спасителен план с европейските си партньори в замяна на икономии и реформи. В момента се водят преговори.

Условията и настроенията във валутния съюз се подобриха след споразумението и окончателният композитен индекс на мениджърите по доставките (PMI - Пи Ем Ай), който се приема като добър ориентир за икономическия растеж, е бил на равнище 53,9 пункта през юли, като първоначалната оценка бе за 53,7 пункта. През юни показателят достигна четиригодишен максимум от 54,2 пункта.

Индексът вече две години се задържа над прага от 50 пункта, който разграничава растеж от спад.

Въз основа на композитния индекс на мениджърите по доставките се очаква икономиката на еврозоната да е нараснала с 0,4 процента през второто тримесечие, отбелязва Маркит. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс преди две седмици, прогнозираха растеж от 0,5 на сто за същия период.

Като се имат предвид тези резултати от проучването, Европейската централна банка без съмнение ще приеме, че възстановяването на еврозоната върви твърдо в правилната посока, подкрепяйки мнението, че валутният съюз изглежда ще постигне растеж от най-малко 1,5 процента тази година, посочи главният икономист на Маркит Маркит Крис Уилямсън.

Секторът на услугите, който преобладава в икономиката на еврозоната, също се представя по-добре от първоначално отчетеното. Индексът на мениджърите по доставките само за сектора на услугите е на равнище 54 пункта, докато предишната оценка бе за ниво от 53,8 пункта. През юни бяха измерени 54,4 пункта или над четиригодишен максимум.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа