Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Растежът на икономиката ни се забързва до 2.6% догодина

Тази година вероятно ще завърши с дефлация от 0.2 на сто, а 2016 г – с инфлация от 0.4%

1 коментар
Растежът на икономиката ни се забързва до 2.6% догодина

Повишена прогнози за ръста на българската икономика през тази и следващата година, дава икономическият екип на "УниКредит Булбанк" в последния си тримесечен анализ, обявен в понеделник. Причините за подобрените очаквания са значителният напредък в усвояването на средства от ЕС, по-голямото понижение на цените на петрола и продължаващото възстановяване на пазара на труда.

За второ поредно тримесечие прогнозата за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) е вдигната от 2.1% до 2.3% за 2015 г и от 2.4% до 2.6% за 2016 г. Очакванията са през тази година да бъде отчетена средногодишна дефлация от около 0.2%. За сравнение година по-рано тя беше 1.4%, докато ускоряването на растежа през следващата година ще направи възможно да бъде отчетена инфлация от около 0.4%.

"От фундаментална гледна точка икономиката изглежда добре позиционирана, за да продължи процесът на възстановяване, задвижван от износа, който в хода на тази година получи допълнителна подкрепа от устойчивия спад на цените на петрола, по-слабото евро и продължаващото възстановяване на пазара на труда“, смята Кристофор Павлов, главен икономист на "УниКредит Булбанк".

Значителна роля за възстановяването на българската икономика през тази година има и по-доброто усвояване на средства от ЕС, което към юли е 85% и е особено окуражаващо като се има предвид, че в първите четири години бяха усвоени едва 15.6% от общата сума, която се полага на България.

Едновременно със засилване на растежа на БВП се очаква и подобряване на неговата структура. От " УниКредит" очакват износът да превъзмогне глобалната тенденция за забавяне на търговията и да нарасне с нови 3.5% в реално изражение през следващата година. Все пак това би означавало умерено забавяне на темпа от 7.7%, който анализаторите прогнозират за цялата 2015 г. По-голямата част от забавянето ще дойде в резултат от предстоящото нормализиране на лихвените равнища в САЩ, което се очаква да има негативно въздействие върху търсенето в някои от търговските партньори на страната, които са разглеждани като твърде уязвими, като например Сърбия, Хърватия и най-вече Турция. В същото време фактори действащи в обратната посока ще бъдат продължаващото възстановяване на пазара на труда, впечатляващият прогрес в усвояването на средствата от ЕС, изобилната вътрешна и външна ликвидност, както и бавно просмукващите се към останалата част от икономиката положителни ефекти от по-силния от очакваното спад на енергийните цени. Всичко това ще подкрепи процеса на възстановяване на потребителските разходи както и инвестициите през 2016 г., посочват анализаторите на финансовата институция

Според Павлов, усилията за усвояване на повече средства от ЕС ще бъдат подпомогнати и от много силната фискална позиция през тази година, която ще позволи не само да се осигури национално съфинансиране на всички проекти от първия програмен период, които трябва да бъдат приключени до края на годината, но и да се започнат някои инфраструктурни проекти от новия програмен период, като първоначално се финансират изцяло със средства от бюджета.

За възстановяването на потребителските разходи все по-ключово значение ще играе и възстановяването на пазара на труда. За второто тримесечие на 2015 г. нормата на безработица спадна до 9.7%, докато заетостта бележи ръст от 1.1% на годишна база. Близо 2/3 от новооткритите работни места са в едни от най-високоплатените сектори в България – изнесените услуги в сферата на ИТ, комуникации и бизнес услуги. На този фон ускоряването на темпа на растеж на реалните заплати до впечатляващите 7.2% през първото тримесечие на годината на годишна база не изглежда като изненада.

В последния анализ на икономическия екип на "УниКредит" прогнозите за следващата година са положителни и за целия регион на Централна и Източна Европа. За държавите-членки на ЕС от ЦИЕ очакванията са средно БВП да нарасне с 2-3.5% през 2015 г.

"Регионът на ЦИЕ има потенциал да се справи с евентуални нови предизвикателства, свързани най-вече със затягане на монетарната политика в САЩ и забавяне на растежа в някои развиващи се пазари и най-вече в Китай. През следващата година растежът в региона ще остане стабилен и дори може да надмине очакванията на анализаторите“, коментира главният икономист на "УниКредит" за ЦИЕ Любомир Митов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Калико Джо
    #1

    Тия досега нещо познали ли са? Какви са им били прогнозите спрямо действителносттта от миналите години?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.