Растящите цени на жилищата карат българите масово да теглят кредити

Растящите цени на жилищата карат българите масово да теглят кредити

Българите теглят масово ипотечни кредити заради психозата, че цените на жилищата ще се увеличават, съобщиха в понеделник от консултантската компания “Кредит Център”. От данните за развитието на ипотечния пазар през ноември компанията отчита, че сделките за ипотечни заеми са нараснали с 42 на сто спрямо октомври. С 11 на сто се е увеличил и средният размер на заемите, които българските граждани теглят от банките, и от 38 хил. евро през октомври средният размер на ипотечния кредит през ноември вече е достигнал 42 600 евро. 

Според специалистите от “Кредит Център”, причината за сериозния ръст на ипотечните заеми са растящите цени на жилищата и нагласите на българите, че тези цени ще продължат да се увеличават.

Убеждението, че цените на жилищата ще растат, кара българите да купуват недвижимост, независимо от по-високите лихвени нива, коментираха от консултантската компания. Увеличил се е и броят на запитванията за потенциално кредитиране във фирмата, като запитванията през ноември са били средно с 26.4 повече спрямо октомври. 

От “Кредит Център” прогнозираха, че активността на гражданите ще се задържи висока до средата на декември.

Тенденцията да се увеличава търсенето на ипотечни кредити в лева продължава да е характерна за София, сочат данните от анализа на “Кредит Център”. Съотношението на заемите, изтеглени в евро и лева през ноември в столицата, е 60 процента за тези в евро и 40 процента за заемите в лева. През октомври съотношението на ипотечните кредити евро/лева за столицата беше 67/33, а през септември делът на теглените заеми в евро в София беше 78 на сто срещу 22 на сто за ипотечните кредити през септември.

Прави впечатление, че рязко е спаднало търсенето на ипотечни заеми в евро за морските градове Варна и Бургас. Делът на заемите в евро там почти се е изравнил с тези в националната валута, сочи анализът на консултантската фирма.

Изтеглените във Варна заеми в евро през ноември са 55 на сто срещу 45 на сто за ипотечните заеми в лева. През октомври съотношението между еврото и националната валута при кредитополучателите във Варна беше 82 на сто за еврозаемите, срещу 18 на сто за тези в национална валута. Подобна е ситуацията и в Бургас. Там ипотечните заеми в евро и национална валута през ноември са изравнени – 50/50. През октомври делът на еврокредитите беше 80 на сто срещу 20 на сто за ипотечните заеми в лева.   

Над 200 на сто е ръстът на изтеглените ипотечни кредити над 100 хил. лв. през ноември, твърдят от “Кредит Център”. Делът на големите заеми достига почти 26 на сто от общия размер на всички ипотечни кредити за ноември. През октомври делът на заемите над 100 хил. лв. беше малко под 12 на сто от всички получени ипотечни кредити.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?