Ратко Младич се укривал 14 години в радиус от 150 км около Белград

Ратко Младич се укривал 14 години в радиус от 150 км около Белград

Докато медии и анализатори години наред спекулираха, че обвиненият от трибунала в Хага Ратко Младич се крие в планините на Черна гора, Република Сръбска и Сърбия, та дори далеч в Русия или Казахстан, най-издирваният от международното правосъдие беглец не се е отдалечавал много от Белград, пише сръбският вестник "Блиц".

Прокуратурата за военни престъпления на Сърбия разкри след ареста на Младич къде е пребивавал бившият военен лидер на босненските сърби, който пристигнал в Сърбия  в началото на 1997 г. и се укривал до 26 май 2011 г., когато бе арестуван.

Той имал няколко апартамента в Белград, укривал се и в съседни села, казарми и военни почивни станции. Най-отдалеченото място, където е пребивавал Младич, е Крагуевац, който е на по-малко от 150 км от Белград, пише "Блиц".

Интересно е да се отбележи, че полицията и разузнавателната агенция БИА  претърсиха на 5 април  2007 г. всички обекти в Мощаница, освен един, в който в този момент бил Ратко Младич.

Два дни по-късно той отива в село Лазарево при роднината си Бранислав Младич, където е арестуван четири години по-късно.

Въпреки натиска от ЕС и трибунала в Хага да се разкрият всички помагачи на Младич и особено тези от държавните структури, това още не е направено, пише "Блиц".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани