Ратко Младич ще прекара остатъка от живота си в затвора

Трибуналът в Хага призна "касапина от Сребреница" за виновен в геноцид

Бившият командир на силите на босненските сърби ген. Ратко Младич ще прекара остатъка от живота си в затвора. Трибуналът в Хага го призна за виновен по 10 от общо 11-те предявени му обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството и го осъди на доживотен затвор. Малко преди прочитането на присъдата в сряда, председателят на съдийската колегия Алфонс Орие го отстрани от заседанието, тъй като подсъдимият започне да крещи срещу съдиите, обвинявайки ги в лъжа.

"Те лъжат, вие лъжете. Не се чувствам добре", викаше Младич, докато двама охранители го извеждаха от залата. Гневната му реакция бе предизвикана от отказа на Алфонс Орие да уважи искането на сърбина за отлагане на заседанието заради високото му кръвно и влошеното му здравословно състояние.

След като подсъдимият бе изведен от залата, Орие продължи с произнасянето на решението си. От него стана ясно, че Младич "значително е допринесъл" за военните престъпления в Сребреница, като е бил ключова фигура в тях, целейки да унищожи мюсюлманското население. Според Трибунала командирът на силите на босненските сърби е бил част от "колективна престъпна организация", опитала да извърши "етническо прочистване". В присъдата се посочва още, че политическият лидер на босненските сърби Радован Караджич е наредил да се създадат "невъзможни условия" за цивилните през 1995 г., а Младич е "превърнал тази заповед в реалност".

"Престъпленията, извършени с участието на Младич, са сред най-отвратителните, известни на човечеството, и включват геноцид и изтребление като престъпление срещу човечеството", заяви още Алфонс Орие. Присъдата обаче не е окончателна и може да бъде обжалвана, което вероятно ще се случи, след като близките на Младич вече обявиха, че Трибуналът в Хага е бил предубеден "още от началото".

Върховният комисар по човешките права към ООН Зеид Раад ал Хусейн заяви, че присъдата на Младич е "огромна победа за правосъдието", съобщи Ройтерс. По думите му решението е предупреждение към всички извършители на подобни престъпления, че няма да се измъкнат от правосъдието, независимо колко власт имат.

"Случаят на Младич, както и този на Караджич, се смятат за два от най-важните, ако не и най-важните, в историята на Трибунала, тъй като смятаме Младич за главния архитект на политиката на етническо прочистване в много общини в Босна", коментира миналата седмица прокурорът Серж Брамерц.

Това бе последното решение на Трибунала, който трябва да се разпусне на 31 декември след 20 години работа. Очаква се обжалването на 40-годишната присъда на Караджич, както и евентуалната жалба на Младич, да бъдат разгледани от по-малък съд, създаден от Съвета за сигурност на ООН в Хага.

74-годишният Младич, известен с прозвището си "касапина от Сребреница", е пряко отговорен за избиването на близо 8000 мюсюлмани през 1995 г., което е смятано от международното правосъдие за най-масовото избиване на хора в Европа след Втората световна война. Общо над 100 000 души бяха жертвите по време на войната в Босна и Херцеговина, продължила от 1992 до 1995 г.

Освен за клането в Сребреница, Младич бе обвинен за обсадата на Сараево, при която бяха убити 10 000 цивилни в резултат на минометна стрелба от хълмовете над града, както и на изстрели на снайперисти. Той бе подведен под наказателна отговорност и за взимането за заложници на 200 войници на ООН между 26 май и 2 юни 1995 г., които бяха завързани с вериги на стратегически места в завладените райони с цел да се попречи на бомбардировките на НАТО срещу силите на босненските сърби. Младич бе обвинен и, че е участвал в създаването на лагери, където са били държани при ужасяващи и нечовешки условия хиляди цивилни хървати и босненски мюсюлмани, специално в района на Приедор в Северозападна Босна.

Той бе задържан в Сърбия на 26 май 2011 г., след като прекара в укриване цели 16 години. След ареста му стана ясно, че въпреки спекулациите, че е избягал в планините на Черна гора, Република Сръбска и Сърбия, та дори в Русия или Казахстан, той всъщност не се бе отдалечавал особено от Белград. По данни на прокуратурата за военни престъпления в западната ни съседка Младич е имал няколко апартамента в сръбската столица, като освен в тях, се е укривал в съседни села, казарми и военни почивни станции. Най-отдалеченото място, където бе пребивавал бившият военен лидер на босненските сърби, бе Крагуевац, който е на по-малко от 150 км от Белград.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят